След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с

...
След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с
Коментари Харесай

Депутатите приеха с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта

След близо час кавги в пленарната зала Народното събрание одобри с цялостно единогласие на първо четене промени в Закона за хазарта. Те плануват хазартни зали да има единствено в обитаеми места с над 5000 поданици, при лицензирани 1100 зали у нас.

 

Най-важната част от този законопроект е ограничение на рекламата. Законопроектът не разрешава реклама във всички типове медии - телевизия, радио, печатни издания, в това число и уеб сайтове. Разрешава се реклама единствено върху билбордове и то надалеч от учебни заведения и други публични заведения. Забранява се реклама върху публични здания. Остава върху спортна екипировка и то такава, която не е предопределена за малолетни и малолетни, в противоречиви зали. Завишават се и вложенията, които би трябвало да вършат бъдещите лицензополучатели за хазартна активност. Там, където е спортът може да има реклама.

 

Законопроектът беше импортиран от ГЕРБ и Движение за права и свободи, въпреки че при започване на април двете партии бяха измежду обединенията, които не поддържаха плана на " Възраждане " за възбрана на рекламите на хазарт. Предложенията им бяха подкрепени в комисията по бюджет и финанси и в комисията по просвета. Предложенията бяха показани от зам.-председателя на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова.

 

" В Министерството на финансите е изработен разбор на метода при рекламата на хазарт в страни членки на Европейския съюз и отвън него. Това, което се откри, е, че тоталната възбрана на рекламата на хазартни игри нормално води до увеличение на незаконния хазарт. Всъщност, множеството страни са подхванали уравновесен метод ", изясни финансовият министър Людмила Петкова, която взе участие в съвещанието на бюджетната комисия.

 

Петкова означи, че импортираните законови промени на ГЕРБ и Движение за права и свободи са част от законопроект, направен в Министерството на финансите от работна група, в която са взели участие и представители на хазартния бизнес.

Депутати от бюджетната комисия посочиха нуждата от по-сериозни регулации и за онлайн хазарта, които да са идентични с тези за общоприетия, офлайн хазарт. Това може да бъде допълнено сред първо и второ четене на законопроекта.

 

По думите на Йордан Цонев в законопроекта има още много неща за прецизиране, само че той е добра основа за дискусия.

" Станахме хазартна нация ", загрижено означи Цонев. В края на предходната година, когато около измененията в облагането на хазартните компании, " Възраждане " внесе предложение да се забрани директната и индиректната реклама на хазарните игри, Движение за права и свободи, а също и ГЕРБ, не поддържаха това искане.

 

Цонев изясни, че не е обикновено в дребна България да има 1100 игрални зали и казина, а в Герания - три пъти по-малко. " Допуснали сме го всички през годините с разнообразни причини, само че виждаме какво е положението на нещата - не е добре ", сподели Цонев.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР