След 33 млн. лева инвестиция и над пет години работа

...
След 33 млн. лева инвестиция и над пет години работа
Коментари Харесай

Зора отвори нова логистична база в Божурище с инвестиция от 33 млн. лева

След 33 млн. лв. инвестиция и над пет години работа по плана, веригата за техника " Зора " откри в края на септември новия си логистичен център в Индустриален парк " София-Божурище ".

Центърът на веригата за черна и бяла техника е с разгъната застроена повърхност от 23 хиляди кв. м. От тях близо 20 хиляди кв. м е складовата част, разграничена на четири модула. Светлата й част е 11.3 м, а цялата височина - 13.6 м. Проектирани са зони за високо стелажно и за свободно депозиране. Базата е оборудвана с електро високоповдигачи " ричтрак ", електрокари, полуавтоматични машини за пакетиране, електрически палетни колички за обработката и превозването на стоките. Останалите над 3 хиляди кв. м са предопределени за офисите на компанията.

" Инвестицията все още е 33 млн. лв. и включва покупката на цялата земя от 78 дка, халетата и общата част, машините и стeлажите ", изяснява Георги Стойков, съучастник в " Зора ММС " и шеф на комерсиалната верига.

Причината да я създадат е, че " към този момент чувствахме лимитирани от логистичния потенциал на складовете ни и това ни пречеше да се развиваме с цялостни темпове ". А предстоящият резултат - че " ще можем да работим по по-добър метод от досегашния ". Той споделя, че новият логистичен център и технологиите в него ще им разрешат да усилят асортимента си, да улеснят и усъвършенстват зареждането на магазините, които в този момент са 37 в цялата страна, да отворят нови, и да подсигуряват по-бързо и качествено обслужване на клиентите си. Тоест - да усилят потенциала си и да покачат успеваемостта си.
Логистичният център на " Зора " е с разгъната застроена повърхност от 23 хиляди кв. м върху терен от 78 дка. Сградата е по план на " Иво Петров - Архитекти " и е изпълнена от " Бараж груп ". Реклама " Зора-М.М.С. " е българска компания за търговия с бяла и черна техника, основана преди 32 година Съдружниците са трима и стартират с дребен магазин от 18 кв. м. В момента компанията принадлежи на петима - двамата първични съдружници Георги Милушев и Стефан Милушев с по една трета, а делът на третия съучастник - Пламен Стойков, е завещан от фамилията му. В момента " Зора " има 37 физически магазина в страната и онлайн магазин. За 2022 година продажбите на сдружението доближават 328.9 млн. лв., което е с 16.4% повече спрямо предходната година. Печалбата е 12.5 млн. лв.. Ръстът на " Зора "
От 2012 година насам продажбите на комерсиалната верига вървят във възходяща линия. Георги Стойков го отдава на общия растеж на европейската стопанска система, придружен от още по-голям растеж в България в процеса й на догонване. Ефект има и ребрандирането на компанията, почнало през 2017 година с един магазин в Пловдив. Целта му е клиентите да схванат, че комерсиална верига " Зора " предлага освен бяла техника, какъвто бил наложеният й имидж до 2014-2015 година, а че към този момент обгръща и по този начин наречения hi-end сегмент - тв приемници, мобилни телефони, както и скъпа стока и хубавите марки едра и дребна бяла техника. Ребрандирането съответствува като време с рецесията на един от двамата огромни играчи на пазара на черна и бяла техника в страната, което разрешава на " Зора " да се възползва от овакантения пазарен дял.

В най-малка степен Стойков отдава растежа на отварянето на нови магазини, защото последните години фокусът на компанията е на първо място в релокация и ребрандиране на търговски обекти.

В " Зора " развиват и онлайн магазина си. Стойков не разкрива каузи на онлайн търговията от общите продажби сега, само че сподели че се движат по линията, която са заложили. Целта им е онлайн магазинът да стане номер едно на веригата и за идващите четири години да доближи 15% дял от продажбите й.
Реклама Три склада преди
Стойков споделя, че предходната организация на складирането в " Зора " била обвързвана с физически труд и ръчни колички. Компанията употребила три склада на отдалеченост към 10 км един от различен - наети хранилища в Локорско, личната си логистична база и офис на " Чепинско шосе ", склада си на " Военна рампа ". В Локорско стартират с две халета преди към пет години, и в пика към Черния петък предходната година доближават до 10. Така че в този момент, с преместването в Божурище, икономисват и един сериозен наем. " Нямаше обстановка един камион да успее да натовари сполучливо единствено в единия склад, нормално минаваха и през трите ", изяснява Стойков. Този модел на работа бил причина софтуерът за ръководство на хранилища да работи на 20-25% от опциите си. И повече са се съобразявали с това къде в този миг имат място, в сравнение с с това къде би трябвало да бъде складирана стоката.

По плана за логистичния център са почнали работа в края на 2018 година В началото на 2019 година потеглят процедурите за поетапно пазаруване на земята за логистичния център. Сделката за терена в държавната Индустриална зона " София - Божурище " е финализирана през юли същата година. Според имотния указател " Зора Логистик ММС " заплаща на " Национална компания индустриални зони " 4.28 млн. лв. за 78.2 дка земя. " Сделката е обвързвана и с ангажимент за брой работни места, за минимална инвестиция и за финансиране ", споделя Стойков. Проектът е финансиран с заем от ОББ за 20.8 млн. лв., провиснал през 2021 година, още веднъж съгласно имотния указател.
Светлата част на склада е 11.3 м, а цялата височина - 13.6 м. Механизация вместо ръчен труд
Най-големият проблем при складирането на " Зора ", който взема решение логистичната база, е, че заменя ръчния труд с машинизация. " При ръчен режим хората в най-хубавия случай могат да наредят три перални една върху друга. (Теглото на една пералня е сред 60 и 100 кг бел. авт.). Механизирано, благодарение на мотокари, оборудвани с клампи, пералните биха могли да се подредят на пет-шест реда височина ", изяснява Стойков. Тоест, в случай че преди на 2 кв. м са побирали в най-хубавия случай 18-20 перални на два реда, в този момент на същата площ в съвършен случай, биха могли да се слагат 120 перални. Друг образец са хладилниците, някои от които доближават 1.80-2 м височина и чието качване във височина без машини е невероятно. Всичко това дава опция височината на складовете да се употребява оптимално, и складирането да е по-компактно - на малко пространство да се съхранява голямо количество бяла техника.

Мотокарите с клампи, които вършат вакуум с компютъризирано измерена мощ при хващането на уредите, разрешават и едра и тежка бяла техника да се реди блоково на височина. " В камион, цялостен единствено с един модел стока, машините могат да заловен с лекост девет перални вкупом, които да бъдат закарани в склада за 2 минути. Представете си времето, за което човек с ръчна количка на колела избутва девет перални ", споделя Стойков. Освен това с помощта на клампите се предотвратяват счупвания и огъвания по корпуса на техниката при превозване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР