След 30 години в бягство и дълга борба с рака

...
След 30 години в бягство и дълга борба с рака
Коментари Харесай

Издъхна последният бос на Коза Ностра

След 30 години в бягство и дълга битка с рака издъхна последният необут на Коза Ностра.

„ С хората, които убих, бих могъл да изпълня едно гробище “, се хвалеше Матео Месина Денаро което е невероятно да се удостовери, само че което приказва за легендата, която го заобикаля.

Месина Денаро тероризираше страната от името на Коза Ностра. През годините той получи шест обособени доживотни присъди. Сред тях една и поради ролята си в убийството на Джовани Фалконе през 1992 година Негово дело са и смъртоносните бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993г.

Той беше предан лейтенант на топ-боса Салваторе „ Звяра “ Риина

Неговият клан Корлеонези въодушевява филмите за Кръстника. Риина умря в пандиза през 2017 година

Месина Денаро беше основан в провинция Трапани в западна Сицилия. Ала въздействието му се простира чак до столицата Палермо досега на ареста му на 16 януари 2023 година

Матео Месина Денаро се укриваше от 1993 година, бягайки от това, което се трансформира в траяло десетилетия репресии от страна на италианската страна, което трагично щеше да подкопае властта на Коза Ностра.

Полицията най-сетне го хвана по време на посещаване в здравна клиника за лекуване на рак в Палермо.

По това време журналистът Роберто Савиано сподели пред Агенция Франс Прес, че той е “кралят… последният от всеобщите убийци, индивидът, направил жестоките кланета на Коза Ностра ”.

Безмилостен

Почитател на часовниците Rolex и дизайнерските облекла, комиксите и видеоигрите, Месина Денаро имаше репутацията на плейбой. Веднъж той се появи на корицата на италианско списание с тъмни очила, изглеждайки като рок звезда.

Сувенири от кино лентата “Кръстникът ” бяха открити измежду движимостите му след ареста му. Сред тях е имало и магнит, изобразяващ мафиотски необут в смокинг, с думите “Кръстникът, това съм аз ”.

Престъпленията му бяха ужасяващи, а описът на жертвите му дълъг, в това число дете, чието тяло беше разтворено в киселина, и бременна жена

Роден на 26 април 1962 година в Кастелветрано в югозападна Сицилия, Месина Денаро израства в сърцето на проведената престъпност. Баща му, дон Чичио, беше глава на локалния клан, а кръстникът му също беше член на мафията.

Първите конфликти на Месина Денаро със закона стартират през 1989 година, когато той взе участие в кървава борба сред два клана.

През 1992 година той е част от група, изпратена в Рим от Риина, с цел да се опита да убие Фалконе. Съдията в последна сметка почина в кола бомба покрай Палермо на 23 май 1992 година, закононарушение, за което Месина Денаро беше наказан задочно на пожизнен затвор през 2020 година

Други закононарушения го отличават като изключително безсърдечен даже по стандартите на мафията

През юли 1992 година, откакто взе участие в убийството на Винченцо Милацо, главата на враждуващия клан Алкамо, той удушава партньорката на Милацо, която беше бременна в третия месец.

След ареста на Риина през януари 1993 година, Месина Денаро продължава тактиката си на цялостен гнет. Той обезпечи логистична поддръжка за бомбени атентати във Флоренция, Милано и Рим, които убиха 10 души и раниха към 100.

През ноември 1993 година съдът по-късно откри, че той е един от уредниците на отвличането на Джузепе Ди Матео. Баща на 12-годишното момче е бил съден за убийството на Фалконе. Матео е държан 779 дни, преди да бъде удушен, а тялото му да бъде разтворено в киселина.

Защита

Месина Денаро изчезна от общественото пространство през лятото на 1993 година През идващите години изказвания на превратници хвърляха малко светлина върху активността му.

През 2000 година след максипроцеса против сицилианската мафия в Трапани е наказан задочно на пожизнен затвор за ликвидиране и съдружничество с мафията.

По време на десетилетията си като търсен нарушител, Месина Денаро управлявал делата си посредством връзка посредством системата pizzini

Чрез неясъобщенията се оставяли на дребни части хартия.

Той имаше голям брой източници на доходи – от трафик на опиати до хазарт, както в Италия, по този начин и в чужбина.

През 2015 година италиански прокурор по следите му Тереза ​​Принсипато сподели, че управляващите са удостоверили наличието му в Бразилия, Испания, Англия и Австрия. Тя сподели, че той евентуално е избягвал залавянето толкоз дълго, тъй като е бил предпазен “на доста високо равнище ”, без да споделя дали това е мафията, информатори или институции.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР