Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от

...
Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от
Коментари Харесай

ВЕРСИЯ: Слънцето е имало пръстени като Сатурн

Слънцето може да е било заобиколено от великански пръстени от прахуляк, сходни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другите планети в Слънчевата система, считат астрономи в ново проучване.

Според НАСА тези прахови пръстени може да са попречили на Земята да се трансформира в суперземя - тип планета, която е към два пъти по-голяма от Земята и с 10 пъти по-голяма маса. Астрономите са разкрили суперземи, обикалящи към 30% от слънцеподобните звезди в нашата вселена, написа Live Science.

За да изяснят за какво в Слънчевата система няма суперземи, учените основали компютърен модел на образуването на Слънчевата система, зародила от облак от прахуляк и газ, прочут като слънчева мъгливост.

Моделирането посочило, че новороденото Слънце би трябвало да е било заобиколено от зони с високо налягане на газ и прахуляк. Тези зони евентуално са зародили, когато частиците са се движили към Слънцето под действието на неговото мощно гравитационно привличане, нагрявали се и отделяли огромни количества изпарен газ.

Вероятно е имало три разнообразни области, където твърдите субстанции се изпарявали, наречени " сублимационни линии ". На линията, която е била най-близо до Слънцето, или в най-горещата зона, твърдият силикат се е превръщал в газ, по междинната линия ледът се е нагрявал задоволително, с цел да се трансформира в газ, а в най-далечната линия въглеродният окис се е превръщал в газ.

Моделирането посочило, че твърдите частиците, като прахуляк, са се разбивали в тези „ неравности “ и са се натрупвали там. „ Ефектът на скока на налягането се състои в това, че той събира прахови частици, точно по тази причина виждаме пръстени “, споделя Андреа Изела от университета Райс.

Ако тези скокове на налягането не са съществували, Слънцето бързо би погълнало частиците, без да оставя семена за растежа на планетите. „ Било е належащо нещо, което да ги спре, с цел да им даде време да прераснат в планети “, добави Изела.

С възрастта газът и прахът към Слънцето изстивали и сублимационните линии последователно се приближавали към него. Този развой разрешил на праха да се натрупва в планетезимали или да се трансформира в семена на планети с размер на метеорит, които по-късно може да са се събирали, образувайки планети.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР