Ситуацията с коронавируса в България се изменя постоянно. И ако

...
Ситуацията с коронавируса в България се изменя постоянно. И ако
Коментари Харесай

Имунолог от Института по микробиология към БАН: Коронавирусът умира за минута ако постъпите по следния начин

Ситуацията с ковид в България се променя непрекъснато. И в случай че в Китай ситуацията се усъвършенства, то в Европа се чака да ескалира занапред нататък. Ето какво показа по тематиката пред Dir.bg доцент доктор Анастас Пашов от Департамент Имунология към Института по микробиология на Българска академия на науките.
– Доц. Пашов, твърди се, че при контакт с болен от коранавирус 9 от всеки 10 души се заразяват. Как гледате на това?

– Има разнообразни информации, само че аз бих обърнал внимание на това, което съгласно мен е по-релевантно, а точно – какъв брой души може да болести един болен. А там междинното число е 2,5. Разбира се, всичко зависи от това какъв брой контакта има човек и какъв брой е бил болен. Има и противоположна взаимозависимост – колкото по-тежка е заболяването, толкоз по-малко се популяризира. Тежко болният ляга на легло, идват, изнасят го и отива в болница и така нататък, а това значи, че понижава контактите си. По-леко болните заразяват повече хора, доста повече. Така се изяснява и парадоксът, че от двата варианта на коронаворуса, които сега съществуват, по-вирулентният (бел. ред. по-опасният) е доста по-малко публикуван.

– Имаме два варианта?
– В момента към този момент се знае, че този ковид има два разнообразни варианта, които имат малко разнообразни отнасяния. Единият е малко по-опасен от другия. И двата варианта са засечени в Китай. И сякаш към момента не се прави тази детайлна разлика в Европа. Очаквам с интерес да схвана дали в Италия се популяризира по-вирулентният вариант. Там смъртността е ненадейно висока – стигна до 5%. Има разнообразни пояснения. Може и изкуствено да е получено това число. Не, че е направено преднамерено, само че никой не прави всеобщ скрининг на милиони хора. Реално болестта се записва, когато инфектираният влезе в болница или пък се търсят контактните хора. Те се разпознават ориентирано и по този начин се открива избран брой инфектирани. Всички тези подходи откриват дребен брой хора и не включват всички инфектирани, това е ясно.

– В момента при тестванията, които се вършат, може ли да се дефинира кой от двата варианта е заразил болния?
– Доколкото разбирам, тъй като нямам цялостна информация, тези проби, които са употребяват в този момент, не вършат тази разлика. Просто те са създадени на по-ранен стадий, когато не се знаеше, че има два варианта. Предполагам, че следва да се произведат още по-прецизни, които ще разграничават двата варианта. Опитът да се направи такова разграничаване в този момент би бил по-скоро в границите на научна разработка, тъй като би трябвало да се дефинират и поръчат реагенти, с цел да се уточни пробата.

– Как действат в Китай, когато към този момент дефинират болния с какъв вариант е? И има ли някаква разлика при поразяването на организма?
– Просто при единия вариант заболяването се показва в по-тежка форма. Ще дам следния образец. В момента се счита, че при 80% от хората заболяването минава в лека форма. 15% карат вируса тежко на легло, само че това не значи, че ще влязат в болница. 5% вършат тежка пневмония, а от тях умират толкоз, колкото медицината не съумява да избави. В страните, в които има добре развита здравна помощ, огромна част от хората от тези 5% ще бъдат избавени. Около 1% няма да може да бъдат избавени, само че това е дребен %. Реално огромната битка е за хората в този сред 1% и 5 % болни. При единия вариант се чака, че сериозните случаи ще бъдат повече към 5%, а при другия – повече към 1%.

– Целият свят пламна. Значи ли това, че всички ще минем през вируса под една или друга форма? Ако създадем друго съпоставяне, няма човек, който да не е боледувал от грип?
– Това умозаключение е правилно. Трудно е да се каже какво тъкмо ще се случи. Има опция епидемията да бъде спряна, а това хипотетично може да значи, че вирусът ще почине. Той съществува единствено при преместването от човек на човек.

– Експерти настояват, че вирусът може да се задържи 1-2 дни върху непочистени повърхности?
– Има няколко източника. Дори в научната литература има разнобой по въпроса. Има тревожна публикация, в която се твърди, че вирусът устоя на непочистена повърхнина и до 9 дни. Но това, бих споделил, зависи от методиката. При проучването се взима разтвор, в който има доста вируси. Разтворът се разлива и се гледа на несъмнено време от тази повърхнина има ли дейни вируси. По този метод откриватели са стигнали до извода за 9 дни. Реално анализите, които настояват, че вирусът е деен на повърхнина до 48 часа, ми се костват по-актуални, тъй като проучванията бяха направени на по-късен стадий от началото на разпространяването. Аз чаках, на база проучвания, че в случай че една повърхнина, на която има вирус, се нагрее до 37 градуса, топлината ще го убие, само че се оказа, че вирусът претърпява. Факт е обаче, че вирусът не може да оцелее при химически офанзива. За минута умира при отнасяне на ръцете със 70% спиртов разтвор, при отнасяне с белина, а при отнасяне с кислородна вода умира до 10 мин. Дори миенето на ръцете със сапун и топла вода го унищожава бързо.

– Което би трябвало да ни успокоява в прочут смисъл? Тук към този момент се опира и до самосъзнанието на хората, визирайки персоналната хигиена?
– Да, по този начин е. Но бях почнал да приказвам за процентите хора, които ще се заразят. При тях всичко зависи от това какъв брой ще са ефикасни тези епидемиологични ограничения. Китай ни демонстрира, че е допустимо епидемията да бъде спряна. Но за жал приказваме за дейностите при китайци, които са доста дисциплинирани. Те одобряват всичко, което им се каже. В Европа не е по този начин. В Европа ще е доста мъчно да се получи такава дисциплинираност. Виждаме в Италия какво се случва. Теоретично е допустимо този вирус да бъде изкоренен. Много постоянно подобен вирус, като този, идва от прилепи. Прилепите имат доста богат боеприпас от изненади за индивида. Въпросът е по какъв начин прескачат от животно на човек. От време на време това се случва. Въпросът през днешния ден е, че би трябвало да бъдем доста дисциплинирани. Ако нещата тръгнат към пандемия, то рано или късно 70% от популацията ще го е изкарало.

– Какъв имунитет ще остане в хората, които са го изкарали?
– Хубавото е това, че имунитетът на актуалния човек е добър. Говоря в общите случаи. Това значи, че болшинството хора ще развият добър имунитет и ще бъдат предпазени. В момента китайският опит е най-богат. Всякаква информация получаваме от китайците. При тях имаше даже паника в един миг, че вирусът стартира да повтаря. Да, има хора, които са изкарали ковид два пъти. При SARS вирусите, тъй като това е третият подобен, има една специфичност. При пробни модели има животни, които има добър имунитет, имат мощни антитела и теоретично са предпазени. Те пък демонстрират нова форма – нещо като алергия. Пак приказваме за пневмония, само че тя има различен механизъм, съпоставена с първичната, която е чисто вирусна. Това следва да се покаже при хората, евентуално ще е рядко, само че може би би трябвало да се има поради при имунизациите. Масата от хора ще създадат имунитет.

Инфо:зажената.бг

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР