Сирийският хамстер (Mesocricetus auratus) има много имена – златен, хамстер-плюшено

...
Сирийският хамстер (Mesocricetus auratus) има много имена – златен, хамстер-плюшено
Коментари Харесай

Златен хамстер

Сирийският хамстер (Mesocricetus auratus) има доста имена – златен, хамстер-плюшено мече, изтънчен хамстер и други Той е изключително известен избор измежду дребните домашни любимци, и с причина. Лесен е за образование, привиква да бъде държан от човек, даже от по-неконтролируеми детски ръчички!

Произход на златния хамстер

Древните предшественици на златния хамстер произлизат от засушените територии в Северна Сирия и Южна Турция. В настоящия миг популациите на дивия сирийски хамстер са с природозащитен статус „ уязвими “.

През 30-те години на предишния век сполучливо е приключил развъдния развой на дребни бозайници, стартират от група европейски доктори. Можем да забележим резултатите му във всеки един зоомагазин, предлагащ живи животни.

Външен тип на златния хамстер

Естествената багра на този тип е жълтокафява, със ярко коремче. Генът „ агути “ придава на косъма при тези хамстери както тъмни, по този начин и светли оттенъци. По бузите се разполагат тъмни петна, продължаващи по долната челюст и нагоре към ушите.

Избирателното отглеждане на хамстери е разрешило появяването на необятна гама от разцветки на космената завивка, както и дължина на косъма. Дългокосместите златни хамстери имат внушителна, плаваща като ореол грива, само че са вероятни и единствено обособени сектори от дълга четина. Тестостеронът у мъжките спомага за развиването на невероятни, красиви кожухчета, лимитирани от бяла „ поличка “ към задницата.

Възрастните златни хамстери имат дължина от 12 до 17 сантиметра и тежат сред 140 и 200 грама. Очакваната дълготрайност на живота е сред 3 и 4 години. Известно е, че сирийският хамстер е измежду животните, любуващи се на самотата си.

Грижи за златния хамстер

 Златните хамстери са доста красиви

Златният хамстер избира необятна клетка за хамстери, позволяваща му да тича и играе свободно (средни размери 60х30 сантиметра, и височина 30 сантиметра ). Изборите от кафези са всевъзможни - железни, пластмасови, стъклени аквариуми също са алтернатива, стига да имат добре затварящ се похлупак-решетка.

Оставете място и за играчките на хамстера, в това число въртележката, трудностите, тунелите, мостчетата, дъвчещите пръчици/минерални блокчета за поддържане на зъбното здраве. Този тип животно обожава да се крие – за него няма по-голямо наслаждение от това да се сгуши в сигурното, прикрито ъгълче и да заспи в благословен сън.

Магазините за домашни любимци оферират серия от скривалища и тунелчета с атрактивен тип, само че по-изобретателните могат да се заемат със задачата сами да основат такива. Използвани материали са дърво, керамични съдове.

Предпочитана настилка на дъното на клетката са хартиени стружки, сено, стружки от трепетлика. Вашия златен хамстер ще се радва да скупчва настилката си, оформяйки планини – идеалното скривалище. В никакъв случай не постилайте памук – животинчето може да се задуши с него.

Хранене на златния хамстер

Идеалната диета за тези животни се базира на ядки, зърнени култури, семена (обикновено пресовани и приготвени в комфортна гранулирана форма в комерсиално предлаганите храни), както и плодове, зеленчуци.

Златните хамстер се хранят още с ябълките, броколите, морковите, карфиола и крушите. Имайки поради, че сирийският хамстер е всеядно животно, няма да му навреди понякога да похапва инсекти или добре сварени яйца.

Сирийските хамстер са известни със комичен хранителен табиет – постоянно натрупат храна в бузите си и се издуват. Храненето на златните хамстери завършва, когато са доизяли въпросния насъбран излишък. Разбира се, ежедневна промяна на водата с прясна е наложително.

Обикновена поилка прави работа. Някои хамстерчета обаче избират да пият непосредствено от купичка – с цел да разберете по какво си пада вашето хамстерче, предложете и двата разновидността, наблюдавайки от кой източник пие по-често.

Характер и държание на златния хамстер

 Колело за хамстер

Самотните вълци са извънредно териториални и се борят за това, което е тяхно – по тази причина е добре да живеят независимо, бидейки в домашни условия. Не си мислете, че щом младо хамстерче толерира съседите си, всичко е наред. В момента в който навърши 8-10 седмици, то може да стартира да се бори за територията си до гибел.

Златният хамстер е общоизвестен със злонравието си – постоянно се случва това хамстерче да хапе за щяло и нещяло. Недостатъчната връзка със притежателя е причина номер 1 за това нежелано държание, защото бързо отвиква на човешката ръка.

Любопиткото изисква непрекъсната подготовка както на тялото, по този начин и на мозъка си – стимулирайте го постоянно, с цел да е благополучен хамстерът. Остане ли самичък за по-дълго време, сирийския хамстер ще има приумицата да избяга и ще търси най-умелият метод да го направи.

Заболявания при златния хамстер

Златният хамстер е твърдо животно и рядко се разболява спрямо другите хамстерови типове. Сред дребното заболявания при златните хамстери е болестта мокра опашка.

Това положение се асоциира със стрес и размножаване на бактерии в храносмилателния тракт. Сравнително постоянно е като инцидентност при тази порода хамстери.

Оглеждайте се за подмокряне по задницата, съпроводено с подтиснатост и заспалост. Това са 2 сигурни признака за мократа опашка. Задължително заведете животинчето на ветеринар, с цел да се стартира антибиотично лекуване. Бързият антибиотичен курс бързо ще възвърне здравето на гризача, изчиствайки бактериалната зараза.

Нерядко се случва златният хамстер да прихване ушен кърлеж, общоприета хрема или да развие израстък. Стерилната настилка (което сламата НЕ Е) ще ви отърве от кърлежното злополучие, а грипът се третира от ветеринар, като симптомпите са сходни на човешкия грип.

Туморните формирания са по-характерни за възрастни животни и могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Ако желаете да разберете характера на тумора (мистериозната бучка), консултирайте се с ветеринар и обсъдете разновидностите са по-нататъшно лекуване.

Съвети при избор на златен хамстер

 Хамстер

Най-лесното място да намерите бъдещото си златно хамстерче е зоомагазина, както и частните развъдчици. Второто е по-предпочитаният вид, имайки поради, че развъдчикът се грижи доста по-добре за животното и му дава опция да експресира естественото си държание.

В зоомагазините хамстерите (и другите продавани животни) са под непрекъснат стрес, имат лимитирани пространства и изцяло няма по какъв начин да се усещат добре. Когато избирате бъдещия си любим, не се спирайте незабавно на най-сладката муцунка (те всички са сладки по този начин или иначе). Разбудете намиращите са в близост хамстерчета (вероятно ще ги избирате денем, а те са нощни животни) и оценете държанието им.

Ще ви притегли най-подходящият за вас хамстер. Един здрав златен хамстер има блестящи очички, чиста задна част, деен е и незабавно ще се дотътри до вас да ви помирише. Поискайте помощ от развъдчика при изработката на най-хубавия избор. Любопитните животинки са най-хубавите претенденти.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР