Сиренето и други млечни продукти при дъвчене стимулират производството на

...
Сиренето и други млечни продукти при дъвчене стимулират производството на
Коментари Харесай

Как хапването на сирене предпазва от кариес?

Сиренето и други млечни артикули при дъвчене подтикват производството на слюнка, която може да обезврежда киселините по зъбите и да предотврати появяването на кариес, написа " Дейли мейл ", базирайки се на английски доктор, предава Българска телеграфна агенция. 

Майкъл Мосли напомня, че сиренето, млякото и киселото мляко са богати на калций.

Той взе участие в поддържането на киселинно-алкалния баланс на устната празнина и има позитивен резултат върху зъбите, като обезпечава профилактика на кариеса. Освен това млечните артикули, и в частност сиренето, при дъвчене задействат производството на слюнка.

Според лекаря слюнката обезврежда киселините и основите, които могат да имат негативен резултат върху положението на зъбите. Обикновено киселинността на зъбната повърхнина се трансформира след всяко хранене. 

Ако обаче се образува прекалено много киселина, се развива кариес. Сиренето възстановява водородния индикатор (pH) на средата в устната празнина, което способства да се избегне разрушаването на емайла и появяването на кариеси.

Лекарят означи още, че е изключително потребно да се яде сирене след сладка храна, защото захарта способства за образуването на киселинообразуващи бактерии в устата. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР