Синдикатът организира празнично шествие и рок концерт по повод 1

...
Синдикатът организира празнично шествие и рок концерт по повод 1
Коментари Харесай

До края на 2024 г. България трябва да въведе европейските правила за минималното заплащане


Синдикатът провежда празнично шествие и рок концерт във връзка 1 май - Международния ден на труда и работническата взаимност. Димитър Манолов и Илия Хрисимов участваха в шествието под надпис: " Работни места, заплати и сигурност ". През септември м.г. Екологичен потенциал одобри нови правила за съответни минимални работни заплати за всички в Европейски Съюз.

Манолов изясни, че към този момент е направена първата стъпка за определянето на минималната работна заплата като 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната. Решението бе признато февруари т.г.

Минималната работна заплата е тази, която " бута " всички заплати нагоре както добре знаем и ние ще се борим за нея, сподели Манолов.

Сред главните тематики, които стоят на дневен ред пред синдиката, с изключение на заплащането, са изискванията на труд, въпросите, свързани със опазването на здравето, образованието, енергетиката.

Очакванията на президента на КТ " Подкрепа " към служебната власт е " да не направи някоя огромна нелепост ".

Илия Хрисимов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи съобщи, че най-важната задача пред федерацията е осъществяването на постигнатите договорености в бюджета за 2025 година, а точно - обвързването на заплатите в Министерство на вътрешните работи със междинната работна заплата за страната.

Това следва да бъде заложено в бюджета за 2025 година, това би трябвало да се наблюдава и да се вземе отношение от новия парламент, който ще бъде определен, разяснява Хрисимов. Той изясни, че недокомплектът в системата на Министерство на вътрешните работи е огромен. По думите му още от преди две-три години чиновниците, които не доближават в системата, са от порядъка на пет хиляди души. Ние предупредихме, че ще са нужни най-малко пет години, с цел да се запълни. Недокомплектът на доста места е над 15 %, изключително в огромните дирекции - Столична дирекция на вътрешните работи, регионална дирекция Пловдив, Варна, Бургас. Това са огромните дирекции, където недокомплектът е огромен, сподели Хрисимов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР