Симптомите са умора, нарушена концентрация, главоболие и мускулни болкиОсем на

...
Симптомите са умора, нарушена концентрация, главоболие и мускулни болкиОсем на
Коментари Харесай

Д-р Маргарита Ганева, педиатър ревматолог: Постковид отшумява за 1-5 месеца при децата

Симптомите са отмалялост, нарушена централизация, главоболие и мускулни болки
Осем на 100 от всички случаи на COVID-19 у нас са измежду хора под 19 година

Всеки пети човек у нас, преболедувал COVID-19, развива постковид, който продължава най-малко един, а в доста случаи и няколко месеца след инфектирането, сочи статистиката на здравното министерство. От “дълъг Ковид ” не са пощадени и тези, които прекарват ковид без признаци или в лека форма. При децата също може да има дълготрайни последствия от заразяването със SARS-CoV-2, въпреки това да се случва по-рядко, в сравнение с при възрастните.

За постковид при подрастващите и най-малките беседваме с доктор Маргарита Ганева, педиатър ревматолог към Клиника по ревматология на СБАЛ по Детски заболявания “Професор Иван Митев ” и основен помощник към МУ-София. COVID-19 сложи редица провокации пред здравната система, а пред нея персонално - това да управлява за няколко месеца Ковид отделението към СБАЛДБ при започване на разкриването му.

“Към момента публично доказаните случаи на COVID-19 измежду лица под 19 години в България са близо 100 000 или това са към 8% от всички случаи - споделя доктор Ганева. - Децата в огромен % прекарват безсимптомно или леко инфекцията с ковид. По-рядко при тях се следи постковид положение спрямо възрастните. Според дефиницията като постковид при деца се дефинира положение с съществуване на най-малко един персистиращ физикален признак за интервал от най-малко 12 седмици и при изчезнала различна диагноза и пояснение за положението. Симптомът може да флуктуира и рецидивира с течение на времето. ” 

За България липсват публични данни какъв брой постоянно се среща постковид при децата. Проучване, направено във Англия, рапортува периодичност на постковид в 0,16% от децата на възраст 2-11 години, в 0,65% от тези сред 12 и 16 години и в 1,22% измежду 17-24-годишните, т. е. по-често постковид се разказва измежду подрастващи.

“Най-честите постковид признаци при деца са отмалялост, нарушена централизация, главоболие и мускулни болки. Могат да се следят също по този начин зной, персистираща кашлица, бодърствуване, загуба на подушване. Постковид признаците нормално отшумяват в границите на 1-5 месеца след изявата им ”, изяснява доктор Ганева.

След прекаран Ковид могат да бъдат наранени разнообразни органи и системи. Най-често се следят промени в белия дроб, само че последствия може да има и за кръвоносната система, черния дроб, мозъка, мускулите, ставите.

Още при започване на пандемията във Англия беше разказано рисково затруднение при деца след COVID-19 - мултисистемен инфекциозен синдром (MIS-C). В нашата Педиатрия до момента е имало 40 сходни случая, приключили с удобен излаз с помощта на извършената терапия, споделя доктор Ганева.

“Мултисистемният инфламаторен синдром (MIS-C), наблюдаващ се при деца 2-6 седмици след прекаран COVID-19, е хиперинфламаторно положение, характеризиращо се с съществуване на фебрилитет и мултиорганна дисфункция, засягаща кожа, лигавици, сърце, гастроинтестинален тракт, нервна система, както и лабораторни данни на инфектиране - изяснява доктор Ганева. 

Честотата му се равнява на към 316/1 000 000 инфектирани със SARS-CoV-2 на възраст под 21 години. Средната възраст на изява на MIS-C е 9 години. Първият регистриран пациент с мултисистемен инфламаторен синдром, приет в болница в СБАЛДБ, е в края на 2020 година, момче на 15-годишна възраст. Оттогава досега близо 40 деца с този синдром са лекувани в детската болница. Всички те са с удобна еволюция на болестта. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР