Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че

...
Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация алармира, че
Коментари Харесай

Животновъди: Не ядем истински сирена и кашкавали, а боклуци

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация сигнализира, че вместо сирена и кашкавали, българите ядат имитиращи артикули. За последните 3 години вносът на украинско изсъхнало и кондензирано мляко е повишен неведнъж. От тези първични материали се вършат артикули, които наподобяват като сирене, само че нямат нищо общо с него. Имитиращият артикул е отпадък. Симеон Караколев остро подлага на критика неналичието на надзор и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – да вземем за пример продажбата на нискокачествено сирене с палмова лой и изсъхнало мляко.
 
" Това е един имитиращ артикул, който хората си купуват вместо сирене ". В Гърция, Румъния и Франция сходни практики липсват, тъй като там има държавници, които излизат и споделят – това не е хубаво, не е потребно ", означи Караколев. Караколев сподел, че процесът би бил предотвратим, в случай че има съответна политическа и държавническа воля.
 
" Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна цялостни със изсъхнало мляко! Хората си вършат бизнес ", яростно добави Караколев.
 
Симеон Караколев не пропусна да регистрира и възходящата неначетеност на потребителя, който все по-рядко чете етикета. Според специалиста липсва и ограмотяваща акция за потребителите от страна на здравни специалисти, които да коментират вредите от приема на имитиращи артикули.
 
" Трябва да се трансформират тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този дано си прави имитиращия артикул, в случай че ще и със 100% наличие на вода, да си джурка тези имитиращи галактически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с огромни букви да написа – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала ", съобщи Караколев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР