Силно земетресение може да удари Истанбул до няколко седмици. Гръцкият

...
Силно земетресение може да удари Истанбул до няколко седмици. Гръцкият
Коментари Харесай

Гръцки сеизмолог: Силно земетресение може да удари Истанбул съвсем скоро

Силно земетресение може да удари Истанбул до няколко седмици. Гръцкият професор по геология и ръководство на естествени бедствия Ефтимиос Лекас направи поразителни и забележителни изказвания по отношение на предстоящото земетресение в Истанбул. Заявявайки, че в Истанбул може да се случи земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, Лекас показа процентите за опцията то да се случи през идващите години.

Проф. Лекас означи: „ Ако се случи земетресение с магнитуд 7,7 или 7,8, една трета от постройките в Истанбул ще се срутят. Очакваше се земетресението да се случи до 2020 година Сега сеизмичното напрежение продължава да се натрупа върху разломната линия. Така вероятността за мощен трус стартира да се усилва.

Лекас посочи, че Северноанадолската разломна линия се състои от 13 елементи и 12 от тях са били счупени. Тези елементи са се счупили в региона към Мраморно море по време на разрушителното земетресение през 1999 година

Той подсети, че остава единствено линията в южната част на Истанбул и декларира, че този 65-километров разлом ще провокира земетресение с магнитуд 7 или по-висок. Лекас добави: „ Засега е в латентно положение, само че продължава да натрупва сила. “

Той даже уточни вероятностите за датата, на която може да се случи земетресението.

Геологът съобщи, че чака разломът в южната част на Мраморно море да се разчупи в границите на 5 години, заяви " Марица ".

„ Според проучванията тази възможност е повече от 80 %, а вероятността да се случи огромно земетресение в границите на няколко седмици е към 40 %. Тези проценти, несъмнено, ще нарастват с времето ", заключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР