Сигнал за прострелян благороден елен е приет в полицейското управление

...
Сигнал за прострелян благороден елен е приет в полицейското управление
Коментари Харесай

Простреляха уникално животно край Варненско

Сигнал за прострелян доблестен елен е признат в полицейското ръководство във Велики Преслав, оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи в Шумен.

На него се натъкнал горски жандарм, който разказал, че го е разкрил в засята с жито равнища, покрай основния път на село Златар. По време на осъществения оглед полицейски чиновници открили входно-изходна рана в региона на гръдния панер на елена. За осъществено закононарушение по член 237 алинея 1 от Наказателен кодекс е формирано досъдебно произвеждане.

Бракониерството е най-голямата опасност за този възвишен тип и причина за изгубването му от доста места в България. И в предишното, и през днешния ден благородните елени са преследвани поради красивите си рога и вкусното си месо. Въпреки че е ловджийски обект, ловът му е позволен само от 1 септември до 31 януари – за мъжките и от 1 октомври до 31 декември – за женските. Ловът му е неразрешен целогодишно в националните ни паркове. Затова, в случай че видите бракониери, които нарушават тези забрани, незабавно сигнализирайте на тел. 112.

Той е един от трите еленови типа В България - доблестен елен, елен лопатар и сърна.  Благородният елен не инцидентно е наименуван по този начин. Със своята достолепна външност и мощни рога той въодушевява художници, скулптори, фотографи от епохи до през днешния ден. В древността е бил считан за асистент на шаманите, а негови изображение и пластики могат да бъдат открити в пещери, тракийски гробници, римски мозайки, скални навеси и дори в църкви от Средновековието. Благородният елен е наедрял тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни, който е публикуван в Средна и Западна Европа, Европейската част на Русия, Средна Азия, Далечния Изток, Северна Африка, Северна Америка и някои други региони.

У нас е бил необятно публикуван, само че през 30-те години на предишния век е съвсем липсващ. По-късно е възобновен и сега е главно в планинската и равнинна част на страната ни и наброява над 20 000 бр.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР