Сигнал по компетентност и решения за установен конфликт на интереси

...
Сигнал по компетентност и решения за установен конфликт на интереси
Коментари Харесай

Кметът на Златарица и съветник от Благоевград уличени в конфликт на интереси

Сигнал по подготвеност и решения за открит спор на ползи за кмета на община Златарица и консултант от Благоевград одобри през днешния ден КПКОНПИ (Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество).

За Валентина Шаркова – общински консултант в Благоевград е открито, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е упражнила пълномощия в частен интерес на обвързвано с нея лице.

Шаркова взела участие в гласоподаване на 13.11.2020 година в Общински съвет., с което са понижени с 30% концесионните такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 година е гласувала да бъде освободено напълно от концесионни такси за период над 1 година сдружение, в което тя е била наета на трудов контракт.

„ Установена е дълготрайната връзка шеф – чиновник (над 15 г.) със притежателите на същото сдружение, а трудовите правни отношения са прекъснати едвам на 08.03.2021 година Доказаните стопански зависимости пораждат подозрения в безпристрастното и обективно осъществяване на служебните й отговорности като общински консултант. С присъединяване си в гласуването за освобождение от концесионни такси, Шаркова е упражнила пълномощието си по метод, който да благоприятства компанията за реализиране на по-добър финансов резултат и вероятно да способства за систематизиране на бъдеща облага. Материалната полза, осъществена вследствие на спора на ползи, е в размер на 100 466 лева и с решението на КПКОНПИ сумата е отнета в интерес на страната. На Шаркова е наложена и санкция в общ размер на 10 000 лева “, прецизират от Комисията

За кмета на Златарица Михаил Ганев е открито, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, е издал заповед на 10.12.2020 година, с която се дават за прилагане чартърен общински поземлени парцели на неговия брат.
 КПКОНПИ откри несъответственост при най-новия член на Съвет за електронни медии КПКОНПИ откри несъответственост при най-новия член на Съвет за електронни медии
Най-новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова е била в несъответственост с длъжността. Това ставя ясно от известие н...

Облагата е нематериална и се показва в оказване на помощ и поддръжка на обвързвано лице. В случая вярното и законосъобразно държание би било кметът да си направи самоотвод от осъществяването на съответното пълномощие.

За открития спор на ползи на Ганев е наложена санкция в размер на 5 000 лева

„ Производството против него е почнало по сигнал, като останалите данни в сигнала не се удостоверяват – при отдаването чартърен на общински парцели или при сключването на контракт на наем на полски пътища, не е открито съществуване на частен интерес “, се добавя в известието.

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За Валентина Шаркова и Михаил Ганев признатите решения на КПКОНПИ не са влезли в действие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР