Ще запомня Павел баня най-напред със слънцето. От сутринта до

...
Ще запомня Павел баня най-напред със слънцето. От сутринта до
Коментари Харесай

Павел баня - извор на здраве с ухание на рози

Ще запомня Павел баня на първо време със слънцето. От сутринта до вечерта градчето е облято от златна слънчева светлина. Тишината и спокойствието са владетели на атмосферата в града. Къщи с пъстри и богати от зеленина дворове се разделят една от друга с дребни улички, края, на които те водят пред безмилостно красиви пейзажи на заобикалящите Павел баня планини и масиви с благоуханни рози.

Обграден от планинските вериги на Стара планина и Средна гора град Павел баня е ситуиран в сърцето на Розовата котловина. За пръв път навестявам Павел баня една седмица преди празника на розата и минералната вода. Наоколо е зелено, красиви розови шубраци багрят централната част пред постройката на общината, а хората те посрещат с интерес и усмивка. Градът на първо място е известен с лечебните си минерални води. Те са едва минерализирани, хидротермални, радонови, силициеви, флуорни. От седемте естествено сондажни източника бликат минерални води с температура от 50 до 60 градуса. Курортът е профилиран за лекуване на дегенеративни и възпалителни ортопедични болести на опорно-двигателния уред, ставни възпалителни болести, болести на периферната нервна система, дискова болест, радикулити и други Други благоприятни условия за лекуване в композиция с минералните води са работа с ултразвук, физиотерапевтични уреди, нискочестотен ток, парафинови и кални процедури, кинезитерапия и други Процедурите са с дълготрайност не по-малко от 10-14 дни с цел да имат нужния лековит резултат. Подходящо време за водолечение през годината са пролетта и есента. В града има хотели, предлагащи комфортна и функционална база за отдих и рехабилитация с професионален екип от експерти. Филиал Павел баня работи по клинични пътеки за физикална терапия и рехабилитация. Могат да постъпят на лекувания по клинична пътека всички пациенти с непрекъснати здравни осигуровки.


През останалото време в Павел баня може да се посети една от деветте модерни работещи розоварни, където от първо лице всеки любопитен ще узнае за добива и качеството на розово масло, а също и истинската рецепта за домашно сладко от рози. Рехабилитационния център в парка на Павел баня е учреден през 1956г., който в реалност е социална баня разграничена на мъжка и женска час с по два басейна с топла и хладка вода също действа и предлага налични услуги. Двата величествени бряста в централната част на Павел баня са знак и монумент на града превърнати в произведение на изкуството от локалния дърворезбар Иван Бубев по случай 125 годишнината от основаването на града. След дълги години брястът в града ненадейно пресъхнал и след известно време до него поникнал нов, което се смята за изключителна необичайност. Така локалните поданици се решили да ги увековечат. В непосредственост до централния шадраван против общината могат да се видят още паметника на чешмата Майка построен в символ на респект, на починалите бойци във войната за България. Представлява бюст-фигура на жена, която тъжно е свела глава. Друг монумент, с който се гордеят локалните, е на Тодор Русев Мазаров - родом от Павел баня. Оперен артист, който прави първият си дебют през 1935г. в Княз Игор на Бородин. През 1937г. печели конкурс за оперни артисти във Виена. Като премия подписва договор с Виенската щатсопера. В красивия зелен парк на градчето, който заема към 100 декара повърхност е паметника увековечаващ най-младият бунтовник в Ботевата чета този на Цанко Минков- Комитата (1856-1944). Роден в село Турия. Деветнадесет годишен отпътува за Гюргево, Румъния. След срещата си с Ботев се записва въстаник в неговата чета. Умира на напреднала възраст и до сетния си мирис живее в Павел баня.

Църквата „ Рождество Богородично “ не надалеч от центъра на града също е място, което заслужава своето внимание. Посреща ни свещеноиконом Иван Тотунов, който е родом от Павел баня и обслужва църквата към този момент цели 50 години. Храмът е съграден през далечната 1920г. Всяка стена на църковната обител е с дебелина 3 метра. Използвало се е единствено хоросан, който се оказва по-стабилен от цимента, а колоните в храма са докарани особено от Калофер. Почти всичко в църквата е дарено. Прави усещане красиво резбованите двери от липово дърво и иконите в храма, дело на художника Кирил Кънчев. На времето учебното заведение се е намирало в двора на църквата. Павел баня поставя доста грижи за своя хубав храм, който се причислява към Старозагорската епархия.

Голяма горделивост за града е локалният танцов фолклорен отбор „ Детелини “, едно от шесте чудеса на Павел баня. И това не е даденост, а повече от 19 години твърдоглав труд на танцьори и ръководители. В отбор „ Детелини ” пеят и танцуват 130 младежи на възраст от 6 до 36 години, разпределени в 4 възрастови групи. Хореограф и живописен началник от самото му основаване до в този момент е Недка Кавръкова. През месец февруари 2011г. ансамбълът получава званието Представителен отбор, което дава право за присъединяване и показване на страната ни във всички интернационалните фестивални конгреси. С хубост, история, доста усмихнати лица и най-много мирис на рози всеки посетил Павел баня ще желае да се завръща там, още веднъж и още веднъж.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР