Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е

...
Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е
Коментари Харесай

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е тревожна

Широкоразпространената приложимост на алкохол и електронни цигари измежду подрастващите е " тревожна ", съгласно отчет, оповестен през днешния ден от Световната здравна организация, която предлага ограничения за ограничение на достъпа, съобщи Агенция Франс Прес.

Базиран на изследване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 година в 44 страни - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО показва, че отчетът демонстрира " притеснителна картина " по отношение на използването на вещества измежду младежи.  

" Дългосрочните последици от тези трендове са обилни и виновните лица не могат да си разрешат да пренебрегват тези тревожни разкрития ", показват от СЗО.

Според отчета, обхващащ 2021-2022 година 57% от 15-годишните са употребявали алкохол най-малко един път (момичета 59 на 100, момчета – 56%).

Данните сочат спад на тютюнопушенето – 13% от 11-15 годишните са пушили през 2022 година – 2% по-малко от четири години по-рано. Но отчетът акцентира, че доста от тях са възприели електронните цигари, които са " завладяли " подрастващите спрямо обичайните.

Отчетен е и спад на използването на канабис – 12% от 15-годишните са пушили най-малко един път.

Докладът на СЗО съдържа данни и за българските подрастващи.

Една пета от 11-годишните български момчета са пили най-малко един път алкохол – по този индикатор страната ни е преди всичко дружно с Молдова. За 13-годишните момчета в България делът е към този момент близо една трета (32%).

Най-високият % 15-годишни, използвали канабис през последните 30 дни, е в България – момчета (19%), и в Канада – девойки (15%).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР