Шипката - един чудесен източник на витамини, макро и микро

...
Шипката - един чудесен източник на витамини, макро и микро
Коментари Харесай

Лечебна отвара от шипки върши чудеса с тялото!

Шипката - един превъзходен източник на витамини, макро и микро детайли, флавоноиди, дъбилни субстанции, етерични масла и органични киселини. Това растение е необятно употребявано от лекари, фармацевти, парфюмеристи и производители на домашни храни и питиета. Хората са се научили да употребяват и използват всичко от шипката - от корените, до плодовете ѝ.

Алкохолни тинктури, настойки и чайове може да се подготвят от скъпите дребни плодчета. Различните отвари и инфузии от шипките оказват помощ да поддържаме тялото си в положително положение, също и за лекуването на някои болести. Важно е обаче да се знае по какъв начин тъкмо да се обработят и по какъв начин оптимално да извлечем потребните субстанции, съдържащи се в плодове и семената на растението.

Най-полезни са свежите пресни шипки, получени до няколко седмици след съзряване. Пресните плодове са нежни и изискват нежни грижи за извличането на витамините, минералите и другите естествени съставни елементи в растението.

Добре е преди да ги употребявате да ги измиете деликатно и да отстраните външния мъхав и недодялан пласт, който при попадане в гърлото може да аргументи сърбеж, болежка и даже кашлица. Натиснете и смачкайте с вилица измитите плодчета, тъй че да се получи примес сходно на каша.

Сложете сместа в стъклен съд, термос или буркан и налейте топла вода с почти 60-градусова температура. Съотношението на водата е 5 мл на грам тегло шипкова каша.

 чай от шипки

Затворете стъкления съд и оставете за 40 минути, след което прецедете през тензух или тънко решето. Отделете течността, а кашата сложете в тенджерка и сипете вода. Съотношението на вода, каша, този път е 1 ч.л от кашата с 500 мл вода. Поставете на котлона и варете кашата с водата половин час.

Прецедете отново, охладете течността и я смесете с отделената първа инфузия. При консумация може да добавите мед и лимон. Лечебните свойства на шипката са познати на хората от епохи. Във вековете обратно лечителите не са чували за минерали, витамини и флавоноиди, само че са познали шипката като лекарство за доста заболявания.

Лекували са с отвари от шипка скарлатина, анемия, диария, болести на стомашно-чревния тракт, проблеми с жлъчката и доста други. Съвременни откриватели са разкрили в шипките голям контейнер от витамини С, Е, Р, както микроелементи като манган и мед.

Съществуват обаче и противопоказания за прилагане на шипките, хора с жлъчно-каменна болест, остри стомашно-чревни болести, алергии и тромбофлебит би трябвало да заобикалят плодовете.

Важно е да се знае, че всекидневното изразходване на отвари или инфузии от шипки е добре да се следи от експерти в храненето и лекари, също по този начин е доста значимо след приложимост на шипкова запарка да изплаквате устата си с вода, с цел да не навредите на зъбния гланц, изключително при деца и бременни дами.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР