Шипката е известна със своите полезни свойства. Това е редкият

...
Шипката е известна със своите полезни свойства. Това е редкият
Коментари Харесай

Здравословни напитки от шипки за студените дни

Шипката е известна със своите потребни свойства. Това е редкият случай, когато потребният артикул е в действителност апетитен. Шипките могат да се употребяват за подготвяне на доста вкусни питиета, които освен ще ви стоплят в мразовита зима, само че и ще ви оказват помощ да се справите с заболяванията и да подобрите здравето си. Това е повода доста хора сами да отглеждат шипки.

Здравословни питиета от шипки за студените дни

Настойка от шипки

По всички правила се подготвя запарка от шипки. Но най-удобният метод за подготвяне на дестилат от шипки в актуалните условия е да се влива в термос. Както демонстрира опитът на жителите, по този метод на подготвяне е допустимо да се запазят всички потребни свойства на шипката, като в същото време се наслаждавате на вкусни зимни питиета.

Поставете шипките в термос и ги залейте с вряща вода. След 6 часа ще имате ароматна настойка от шипка с богат усет. По предпочитание може да се подслади с мед. Шипковата настойка укрепва имунната система, оказва помощ бързо да се справите с настинки и вирусни болести. Нормализира действието на храносмилателната система и включва механизмите за вътрешно пречистване на тялото заради жлъчегонния резултат. Шипката е изключително потребна при изтощеност, уязвимост, безсилие на организма.

Отвара от шипка

Жените безусловно би трябвало да опитат запарка от шипка с мента. Шипката и ментата би трябвало да се потопят в тенджера с вода, изчакайте да заври, изключете котлона и го дръжте под затворен похлупак, до момента в който изстине. Ментата придава на тази напитка ободрителен усет и мирис.

Ползите от шипките в напитката се удвояват от потребните резултати на ментата. Ментата е едно от средствата за нормализиране на храносмилането. Традиционната медицина предлага потреблението на мента при хормонални нарушавания, по време на мъчителна менструация, по време на менопауза, по време на предменструален синдром. Ментата от тази позиция понижава равнището на мъжките хормони в тялото на дамата. Този въпрос обаче е много противоречив. Ментата има спазмолитично, успокояващо деяние, повлиява позитивно вътрешния баланс на целия организъм (повлиява хомеостазата).

Отвара от шипки с джинджифил

 Отвара от шипки

Ако постоянно страдате от настинки или желаете да отслабнете и да подобрите храносмилането, обърнете внимание на рецептата за запарка от шипка с джинджифил. Шипка и ситно нарязан корен от джинджифил (предварително обелен) се слагат в черпак с вода, довеждат се до шупване, варят се 5 минути, след което огънят се изключва и се влива в продължение на 15 минути. По-добре е да пиете тази ароматна, леко пареща напитка топла или даже гореща, подсладена с мед. Можете да добавите пръчица канела към бульона, в случай че харесвате пикантния усет на тази фалшификация.

Джинджифилът разпалва храносмилателния огън, предизвиква по-доброто мелене на храната и прочистването на тялото. Бързо облекчава възпалението на устата и гърлото, убива микробите и оказва помощ на организма да се оправи с вирусите. Джинджифилът форсира метаболизма и оказва помощ да се отървете от непотребните килограми. Отварата от шипка с джинджифил дейно укрепва имунната система и лекува организма.

Компот от ябълки с шипки

Друга вкусна и потребна напитка за студените дни е компот от ябълки с шипки. Може да се вари с пресни или сушени съставки.

Компотът от ябълки насища организма с магнезий, фосфор, калий и желязо, както и витамини В, С, Е, РР. Шипката прави тази налична напитка за студените дни още по-здравословна.

При възпалителни болести на храносмилателната система (язви, ерозии, инфектиране на хранопровода, стомаха, червата) се предлага използването на шипки не под формата на чайове, компоти от шипки, отвари и настойки, а под формата на желе.

Желе от шипки

 Желе от шипки

Желето обгръща стените на вътрешните органи и предизвиква заздравяването на ерозии, язви и унищожаване на възпалението.

Приготвянето на тази здравословна напитка с шипка е доста просто. Сварете запарка от шипки, прецедете, доведете течността до шупване и прибавете нишесте, разредено в малко количество вода. При безредие още веднъж оставете сместа да заври, изключете котлона и охладете, до момента в който се затопли. Шипковото желе може да се употребява в диетичното хранене за намаляване. Този артикул е много подобаващ за дни на гладно.

Въпреки това, не се предлага да се приема желе от шипка по време на обостряне на язвени процеси на стомашно-чревния тракт.

Не забравяйте за потребната дива роза и бъдете здрави!

Виж също: Рецепта за шипково вино и Как се сушат шипки

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР