Шезлонгите на плажа, душовете, тоалетните и другите съоръжения по ивицата

...
Шезлонгите на плажа, душовете, тоалетните и другите съоръжения по ивицата
Коментари Харесай

Шезлонгите на плажа, душа и тоалетните – безплатни за инвалидите


Шезлонгите на плажа, душовете, тоалетните и другите уреди по линията ще са безвъзмездни за инвалидите. Това плануват промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които през днешния ден бяха дефинитивно признати от депутатите. Парламентът ги утвърди с цялостно единогласие. С промените институциите и концесионерите на плажовете се задължават да осигурят свободен и безвъзмезден достъп за хора с увреждания. Това включва достъп от плажа до входа на морето, съблекалните, тоалетните и
преместваемите обекти за бързо обслужване,
както и до душовете, чадърите, шезлонгите и оборудванията за спортно-развлекателна активност.

Според признатите текстове концесионерите ще имат едногодишен период от влизането в действие на този закон, с цел да приложат новите правила. Това значи, че по всяка възможност и това лято хората с увреждания няма да имат достъп до морския бряг.

Предвидени са санкции при неизпълнението на наредбата – при първо нарушаване санкцията ще е сред 2000 и 4000 лева и имуществена глоба от 5000 до 10 000 лева А при второ – от 3000 до 6000 лева и имуществена глоба от 6000 до 12 000 лева

В претекстовете към законопроекта се показва, че от доста години хората с увреждания повдигат въпроса за досегаемост до морските плажове у нас и
институциите в България са им длъжници в тази тенденция.
Достъпността до морските плажове не трябва да се преглежда единствено в частта си създаване на пътеки по пясъчната линия, както сега се извършва от част от концесионерите. Под досегаемост би трябвало да разбираме
целият развой от опцията хората с увреждания да стигнат първо до плажната линия,
да преминат през нея и да могат да влязат във водата. С подобаващи построени уреди, да могат да стигнат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения. Това се показва в претекстовете на вносителя. Плажовете с налична среда за хората с двигателни усложнения би трябвало да бъдат указани със съответни табели.

В България към актуалният миг
лицата с група неработоспособност и непозната помощ са 30 823,
а децата с увреждания с група неработоспособност и непозната помощ са 13 046.

„ Този законопроект в последна сметка взема решение един значителен проблем на почти 31 хиляди наши съграждани с група неработоспособност и придружители. А децата са малко над 13 хиляди Той е за нашите съграждани, които сме изоставили през годините. Приемайки го през днешния ден, той ще бъде настоящ следващата година, тъй като на Министерство на регионалното развитие им трябват 8 месеца да приложат измененията. Чрез него им даваме достъп до и във морето, както и до към този момент построените уреди “. Това изясни при дебата Медиха Енвер Мехмед-Хамза от ГЕРБ, която е част от вносителите.

Николай Нанков от ГЕРБ също поздрави за положителната самодейност.

„ Парламентът и страната е дебитор на тези хора и това е нещо, което е трябвало да се направи преди доста години и ще се направи през днешния ден “, сподели той.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ предложи оборудванията за достъп, които ще се построяват да бъдат от естествени дървени материали, които да не са трайно закрепени.

Това провокира обаче гневната реакция и на ГЕРБ и на „ Възраждане “.

„ Това е ограничаване  на моделирането на терена, изключително, когато приказваме за уреди, по които ще се плануват хора с увреждания “, сподели Николай Нанков от ГЕРБ.

От „ Възраждане “ пък показаха, че няма по какъв начин да задължат вложителите и изпълнителите да употребяват единствено дървен материал.

Именно по тази причина предлагането на Ананиев не срещна поддръжка от народните представители.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР