Шефове отнасят глоби, защото във фирмите им е бил упражняван

...
Шефове отнасят глоби, защото във фирмите им е бил упражняван
Коментари Харесай

Секс тормоз по нашенски: Похотлив началник налита на ватманка, шеф на мина опипва колежка, загорял банкер отнесе глоба 4500 лева

Шефове отнасят санкции, тъй като във компаниите им е бил упражняван полов тормоз, а те не са го предотвратили. Има към този момент няколко случая, в които дами са се оплакали в Комисията за отбрана от дискриминация от неприлични оферти, похищения и опипвания от страна на сътрудници на работното място, а в следствие с изключение на самия причинител е бил глобен и чорбаджията, написа през днешния ден " Телеграф " репортаж по тематиката.

В последните години жертвите на секстормоз от ден на ден набират храброст да споделят за случилото се и да потърсят отмъщение.

В един от случаите жена, работеща в сдружение от минната промишленост в подбалкански град, се оплакала от собствен директен началник, който я обсипвал с откровени полови оферти, опипвал я, пишел ѝ писма, звънял ѝ по телефона денем и през нощта. Жената, която е майка на две деца, твърдяла, че работи под непрестанен стрес, а работата ѝ е виновна и нейна неточност би заплашила живота на сътрудниците ѝ. Затова потърсила помощ от ръководителя на цеха, шефа на „ Човешки запаси “ и даже от изпълнителния шеф на компанията. Те обаче не обърнали внимание на случая и даже я обвинили, че пречи на началника си „ да си гледа работата “ и му „ дава мотиви “.

Жената твърди, че едвам удържала брачна половинка си, който бил осведомен със протичащото се, да не се саморазправи. След като подала тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация са изслушани очевидци и от двете страни. В показанията им имало подмятания за отколешна връзка сред служителката и сътрудника, който упреква в похищенията. Въпреки това е открито, че към него миг мъжът фактически упражнявал полов тормоз над колежката си. Глобени са били както причинителят на действието, по този начин и шефът на сдружението, който е позволил това да се случва в предприятието.

Има и чудноват проблем, в който глоба от 2000 лв. отнесъл единствено шефът на компанията, а служителят, упрекнат в секстормоз, се отървал. Случката станала във филиал на варненска компания в столицата. Една от служителките почнала да получава позвънявания по телефона със запитвания за полови услуги. Оказало се, че номерът е оповестен в публикация в уебсайт, предлагащ интимни занимания.

След време дамата открила, че компютърът, от който е оповестен номерът ѝ, е... на началника на офиса, в който работи. Тя подала сигнал против шегаджията в Комисията за отбрана от дискриминация. Той обаче се измъкнал от глоба, като споделил, че доста хора имат достъп до неговия компютър и няма доказателства, че тъкмо той е качил номера в секссайта. За сметка на това одрусан с 2000 лв. бил шефът на холдинга. Причината е, че той не е реагирал на сигналите, които пращала до него служителката.

Ватманка в столицата пропищя от полов тормоз от страна на шеф на отдел в трамвайно хранилище. Жената се оплаква, че началникът я преследвал, опипвал я, досаждал ѝ с стремежи да вървят дружно на екскурзии за негова сметка, като ѝ отправял неприлични оферти и я злепоставял пред останалите сътрудници. Мъжът обаче отхвърля обвиняванията като твърди, че те се дължат неговото кардинално и прецизно отношение като началник. От Столичния електротранспорт декларирали, че без значение, че не са уверен в съществуването на полов тормоз, мъжът е осъден с предизвестие за уволняване поради жалбите против него. Комисията за отбрана от дискриминация пък открила, че полов тормоз в тази ситуация е имало и наложила санкции както на причинителя, по този начин и на шефа му – началника на депото.

Сексуален тормоз е бил открит преди време даже и в полицейско ръководство в Русе, чийто шеф имал нескрити аспирации към своя подчинена. Тогава Комисията по дискриминация издала наставление към вътрешния министър да вземе ограничения и направи нужното против такива дейности.

В доста други случаи обаче недоволствата от полов тормоз остават без наказания. Тези случаи са мъчно доказуеми, тъй като сходни интервенции нормално се правят без очевидци, а причинителите рядко са нападателни пред други хора, въпреки и това да не е изключено, показват от комисията.

Най-голямата санкция за секстормоз, налагана в миналото от Комисията за отбрана от дискриминация, отнесъл шеф на банков клон. Той е одрусан с 4500 лв., задето тормозил своя служителка след връщането ѝ от майчинство. Атаките му почнали още до момента в който дамата била в отпуск – пращал ѝ СМС-и, с които упорствал да му се обади, последвали пояснения в обич и оферти за взаимен живот. Тя самата твърди, че в никакъв случай не е показвала персонални благосклонности към шефа.

След като се върнала на работа, била посрещната от него с думите „ най-хубавият чиновник в клона”. След като не откликнала на възприятията му обаче почнали проблемите - била нарочена за редуциране, сложена е на друго работно място, без да има достъп до оперативната система за работа.

Според правилника на банката в такива случаи дамата трябвало да се оплаче на шефа на клона, само че точно той бил индивидът, който я тормозил. Затова потърсила подпомагане от Комисията по дискриминация, където потвърдила посредством телефона си, че фактически получавала неприлични СМС-и от шефа си. Наложени са му общо три санкции за общо 4500 лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР