Шафранът, познат и като Кралят на подправките, е безспорно една

...
Шафранът, познат и като Кралят на подправките, е безспорно една
Коментари Харесай

Как да познаете истинския шафран от имитациите

Шафранът, прочут и като Кралят на подправките, е несъмнено една от най-скъпите подправки, които се употребяват в кулинарията. Можете да я срещнете както в обичания ни жълтеникав индийски ориз, по този начин и в италианското ризото или пък испанската паеля.

А е скъпа освен поради многочислените изгоди за човешкото здраве, а и тъй като дава доста нищожна годишна продукция. За да си набавите 1 г шафран, са нужни към 150 цветчета, които могат да се берат единствено на ръка заран, преди да е изгряло слънцето.

Цената на 1 кг от скъпата фалшификация може да варира от 500 до 9000 евро, което зависи от качеството му. Именно заради високата му цена, можете елементарно да попаднете и на подправени разновидности на подправката. Ето по какъв начин да познаете същинския шафран от имитациите.

1. По аромата

Шафранът има доста кондензиран и мощен мирис и би трябвало да можете да го подушите незабавно щом отворите бурканчето. Той постоянно се продава опакован и не можете да го срещнете в насипно положение, сходно на доста други подправки, които се продават непосредствено по улиците на Индия, Мароко и така нататък Ако инцидентно попаднете на сходна панорама, то е съвсем несъмнено, че ще ви " преметнат " с шафрана.

2. По външния му тип

 Шафран

Когато шафранът се бере, от него не се употребява цялото цветче, а единствено блестящо алените му близалцата и жълтото стъбло. Когато шафранът е първо качество, се отстраняват даже и стъбълцата. Това е доста значимо предписание, в случай че желаете да се снабдите с в действителност първокласен шафран. Той се назовава Molido и не съдържа никакви стъбълца. Останалите типове са Mancha, Rio, Siera, Standart и Molido, като са разказани в низходящ ред по качество. Molido е шафран на прахуляк и неговият състав е прекомерно неразбираем.

3. По произхода му

Не на всички места по света вирее шафрановия минзухар и по тази причина е добре да се информирате авансово в кои страни развъждането му е допустимо и в кои не. Също по този начин в никакъв случай не закупувайте шафран, на който написа " див шафран ", тъй като подобен към този момент не съществува. Отглежда се единствено обработен шафран, има шафранови ферми даже и в България.

4. По цената му

 Фалшив шафран

Да, всеки си мечтае да може да закупува питателните си артикули на допустимо най-достъпна цена. Както казахме първоначално обаче, във връзка с шафрана това е невероятно - реколтата му се събира доста трудоемко и също така е много скромна като количество. В България едва ли ще можете да се сдобиете с първокласен шафран за по-малко от 30 лева за 1 г ( почти 1 щипка).

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР