Шафранът, чиято родина е Средиземноморието, неслучайно е известен като Царят

...
Шафранът, чиято родина е Средиземноморието, неслучайно е известен като Царят
Коментари Харесай

Шафран - безценна подправка за добро зрение

Шафранът, чиято татковина е Средиземноморието, неслучайно е прочут като Царят на подправките. Заради обстоятелството, че за 1 кг от скъпата билка са нужни към 20 000 близалца, тя се подрежда измежду най-скъпите в международен мащаб.

Любопитното обаче в тази ситуация е не цената на шафрана или неговата кулинарна приложимост, а това, че той се оказва доста потребен и за зрението. Ето какво е забавно да научите за шафрана в тази тенденция:

- Заради богатото наличие на мощни антиоксиданти шафранът има благоприятен резултат върху зрението и то употребен в минимални количества, само че постоянно.

- За усъвършенстване на зрението би трябвало да се снабдите с дестилат от шафран.

- Освен за положително зрение, шафранът се употребява и за тонизиране на жлезите и нервите. Има пикочогонно, стомашно и болкоуспокоително деяние.

- Доказано е, че шафранът защищава възрастните от загуба на зрението, а съгласно последните изследвания е допустимо той да работи добре и при генетичните очни болести. Последното изказване следва занапред да бъде потвърдено.

 Подправка Шафран

- Шафранът се култивира от незапомнени времена в Индия поради целебните му свойства и аромата, който придава на ястията.

- Макар шафранът фактически да се употребява за лечебни цели, по-широко приложение намира в кулинарията, където се прибавя на ястия с месо, риба или ориз. Освен мирис, той им придава и хубав и гальовен жълтеникав цвят.

- В не толкоз далечното минало шафранът е бил една от постоянно употребяваните подправки в българската кухня, само че след това чубрицата съумяла да се наложи като най-употребяваната българска фалшификация, наред с магданоза и копъра.

- Ако употребявате шафран в кулинарията имайте поради, че в случай че съумеете да си го набавите на цветчета е задоволително да сложите 6-7 за ядене от 5 порции, а в случай че е надробен за същото количество ястие ще Ви стигнат 3-4 щипки.

- Заради това, че е доста безценен, е добре да се научите да разпознавате същинския шафран, тъй като той постоянно се фалшифицира и подменя с цветове на невен.

- Независимо за какви цели употребявате шафранът, помнете, че като множеството билки и с него не би трябвало да се предозира, тъй като провокира отравяне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР