Сезонът на респираторните инфекции всяка година изправя лекари, фармацевти и

...
Сезонът на респираторните инфекции всяка година изправя лекари, фармацевти и
Коментари Харесай

Маг.-фарм. Бургазлиева: Няма особен интерес към противогрипните ваксини, осигурени сме с лекарства за сезона

Сезонът на респираторните инфекции всяка година изправя лекари, фармацевти и пациенти пред компликации, свързани с намирането на избрани медикаменти заради нарасналото търсене. И тази първа следпандемична зима не прави изключение. В медийното пространство зачестиха информации за изчезнали лекарства от избрани групи, най-много в столичния град.

Каква е обстановката в Бургас с най-търсените медикаменти и противогрипните ваксини? Този въпрос зададохме на председателката на Регионалната гилдия на БФС маг.-фарм. Любима Бургазлиева.   

В момента в Бургас и региона нямаме изострен дефицит на медикаменти, за които търсенето е по-голямо заради присъщите за сезона болести, няма и нараснал интерес към противогрипните ваксини, уточни тя.   

Любима Бургазлиева бе безапелационна, че аптеките в Бургаска област са задоволително добре заредени с антибактериални лекарствени артикули – антибиотици и химиотерапевтици, и няма трагични неналичия на всички медикаменти от една група.

„ Дори и сега да няма даден антибиотик, то има същия, само че на друга компания, тъй че не е допустимо лекуването да се компрометира и да не се организира “, сподели фармацевтът. По думите й даже и в една аптека да няма наличност сега, то в прилежаща продуктът ще може да се откри.

Тя уточни още, че постоянно употребяваните в този сезон аналгетици и антипиретици са в задоволителни количества и се зареждат ритмично, при инхалаторните кортикостероиди количествата са понижени, само че зареждане от складовете има всеки ден. Не се следи недостиг и при антикоагулантите, които са били измежду най-търсените артикули по време на Коронавирус пандемията.

Маг.-фарм. Бургазлиева изясни, че все още грипна зараза в града и района няма, нараснало е търсенето на комбинираните диагностични проби за Коронавирус, грип A и B. Нейното усещане обаче е, че ползата към противогрипните ваксини не е изключително огромен.

„ Желаещите да се имунизират не са доста, по тази причина и аптеките не поръчват огромни количества, защото не могат да ги продадат “, изясни тя. „ Всъщност би трябвало да се знае, че недостиг на медикаменти за респираторни инфекции има в други европейски страни, да вземем за пример във Франция “, сподели фармацевтката, базирайки се на информация от свои сътрудници и техни близки, които живеят там.

Тя добави, че дефицит има в други лекарствени групи, тъй като в действителност някои такива медикаменти са обект на реекспорт и затова хората са принудени да пътуват в чужбина, с цел да си обезпечат лечението.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР