Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини,

...
Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини,
Коментари Харесай

Учени: Зад красотата на северното сияние се крие опасност

Северните сияния, които нормално са лимитирани до по-високите географски ширини, неотдавна изумиха доста хора с фестивал от цветове на нощното небе в Мексико, Южна Европа и Африка. Но за учените, които дават отговор за отбраната на планетата Земя от мощни слънчеви стихии, шоуто не е толкоз примамливо, пише Агенция Франс Прес.

" Трябва да разберем, че зад тази хубост се крие заплаха ", съобщи пред Агенция Франс Прес Кантан Верспирен, координатор на програмата за галактическа сигурност в Европейската галактическа организация (ЕКА).

На същото мнение е и Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на галактическото време в Съединени американски щати, който избира да се " концентрира върху евентуално нездравословните въздействия " на слънчевите стихии. Те могат да имат отрицателни последици за електрическите мрежи и спътниците или да изложат астронавтите на рискова радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май, беше породено от най-мощната геомагнитна стихия след тази от октомври 2003 година, провокирала спиране на електрозахранването в Швеция и развалила мрежите в Южна Африка, отбелязва Агенция Франс Прес.

Сега вредите явно са по-малки, макар че ще минат няколко седмици или месеци, преди фирмите за спътници да разкрият каквито и да било провали, сподели Бетуи.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя.

Геомагнитните стихии се образуват, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и доближават магнитосферата - геомагнитното поле на Земята, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР