Северна Корея е похарчила близо 642 милиона долара за своята

...
Северна Корея е похарчила близо 642 милиона долара за своята
Коментари Харесай

Северна Корея е похарчила 642 милиона долара за ядрени оръжия през 2021 г.

Северна Корея е похарчила близо 642 милиона $ за своята нуклеарна стратегия предходната година , съгласно антиядрени деятели, оповестява организация Ройтерс. Бедната страна наподобява е подготвена да тества ново оръжие, макар че се бори с експлоадирането на COVID-19 и икономическата рецесия.

Няма доказани данни за нуклеарните разноски на Северна Корея или размера на нейния боеприпас. От 2006 година насам страната е направила минимум шест нуклеарни теста и наподобява се готви да възобнови тестванията за първи път от 2017 година

В отчет за световните разноски за нуклеарни оръжия, основаната в Женева интернационална акция за унищожаване на нуклеарните оръжия съобщи, че оценката й се основава на догатката, че Северна Корея продължава да харчи към една трета от брутния си народен приход (БНД) за военните си и към 6% от този боен бюджет за нуклеарни оръжия.

Тази оценка слага Северна Корея като най-слабо изразходващата страна от деветте страни с нуклеарно оръжие , обхванати от отчета на ICAN, като харчи към половината по-малко от идната най-ниска страна, Пакистан.

Съединените щати, които водят интернационална акция за налагане на наказания на Северна Корея поради нейното нуклеарно оръжие и създаване на балистични ракети, подлагаха на критика Пхенян, че харчи милиони долари за военните си сили, до момента в който страната е изправена пред дефицит на храна и други стопански проблеми.
 Южна Корея: Пхенян се готви за нов нуклеарен опит
Южна Корея: Пхенян се готви за нов нуклеарен опит

Сеул и Вашингтон заплашиха със усилване на натиска

Северна Корея твърди, че има суверенно право да създава нуклеарни оръжия за самозащита и че те са нужни за отбрана на страната пред интернационалните закани.

Не е ясно дали Пхенян е понижил финансирането за своята нуклеарна стратегия по време на пандемията.

Но анализатори, задгранични чиновници и самостоятелни специалисти, които следят глобите на Организация на обединените нации, оповестяват, че Пхенян наподобява е напреднал с оповестената си цел за развиване и разширение на своя боеприпас, като интензивността и новото строителство се следят в главния му нуклеарен реактор, урановата мина и други свързани уеб сайтове.

В годишен отчет, оповестен тази седмица, Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) пресметна, че Северна Корея е събрала до 20 бойни глави и евентуално има задоволително делящ се материал за почти 45-55 нуклеарни устройства.

" Военната нуклеарна стратегия на Северна Корея остава централна в нейната тактика за национална сигурност ", сподели SIPRI.

Последните отчети за защита на Южна Корея оповестяват, че Северна Корея има към 50 кг оръжеен плутоний и " обилни " количества мощно обогатен уран, оценка, която остава непроменена от 2016 година
 Япония скастри КНДР поради следващите ракетни тествания
Япония скастри КНДР поради следващите ракетни тествания

Токио предизвести, че тестванията няма да бъдат толерирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР