Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до световната титла през

...
Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до световната титла през
Коментари Харесай

Почина легендата на аржентинския и световен футбол Сесар Луис Меноти

Сесар Луис Меноти, който изведе Аржентина до международната купа през 1978 година, е умрял на 85-годишна възраст, оповестиха от локалната футболна федерация.

Меноти, роден през 1938 година в Росарио, Аржентина, има 11 мача с националния тим на страната през 60-те години на предишния век и по-късно е треньор на 11 клуба - на някои от които повече от един път, и на два представителни отбора по време на треньорска кариера, която продължава 37 години. Най-запомнящото му се достижение е през 1978, когато извежда " Албиселесте " до международната купа. Година по-късно той прави първенец и тима до 20 година, а философията му за футбол е сантиментална във време, в което Аржентина е построила известност за безсрамен метод, който нееднократно прекосявал в принуждение.

На финала през 1978 домакините от Аржентина побеждават Нидерландия с 3:1 след продължения. Марио Кемпес отбелязва два от головете против " лалетата ", които са без легендата Йохан Кройф, който отхвърля да играе на шампионата. През 1979, с Диего Армандо Марадона в състава, който не е предпочетен за Световното година по-рано, аржентинците стават първенци на планетата и до 20 година, надигравайки Съветския съюз с 3:1. Меноти се разделя с националния тим след Мондиала през 1982 в Испания. Аржентина отпада от конкуренцията след проваляне от Бразилия във втория кръг - мач, в който Марадона е изпъден. Начело на Барселона на клубно равнище той печели две купи за два сезона, които са и последните в треньорската му кариера.

Като футболист Меноти играе като нападател, а кариерата му стартира в Росарио Сентрал. Впоследствие минава в Бока Хуниорс, където става първенец на страната, по-късно играе за Ню Йорк Дженералс, както и за Сантос, където е съотборник на бразилската икона Пеле.

Източник: БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР