Сервитьори и бармани ще трябва да плащат данък върху бакшишите,

...
Сервитьори и бармани ще трябва да плащат данък върху бакшишите,
Коментари Харесай

Правителството иска да обложи с данък бакшишите

Сервитьори и бармани ще би трябвало да заплащат налог върху бакшишите, които получават. Това излиза наяве от окончателния вид на Закона за налозите върху приходите на физическите лица, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание.

Новият текст планува в облагаемия приход да се включват „ всички авансово неопределени спомагателни парични заплащания “, или другояче казано – всички бакшиши.

По този метод се чака да бъде реализирана по-голяма данъчна бистрота по отношение на приходите, дължимите налози и наложителните осигурителни вноски, се показва в претекстовете към предлагането.

От ресторантьорския отрасъл обаче изрично не са съгласни с измененията и споделят, че не са те хората, които би трябвало да запълнят очертаващата се огромна „ дупка “ в бюджета.

С нищо от предложенията на Асен Василев не сме съгласни. Нищо не схваща от нашия бранш. Аз не мога да знам един сервитьор какъв бакшиш е взел, няма механизъм, по който това да се следи “, сподели за Economic.bg Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Припомняме, че в от началото на тази година Румъния вкара 10% налог върху бакшиша. Съгласно закона икономическите оператори са задължени да връчат на клиента сметка преди издаването на касовия бон, в която клиентът може да избере размер на бакшиша сред 0 и 15 % от цената на потреблението.

Според Алибегов обаче сходно нещо не е използвано в България.

Механизмът, по който притежателите на заведенията могат да наблюдават бакшишите, е той да е част от сметката. Тогава обаче никой няма да е удовлетворен. Това не е използвано в България “, споделя той.

Алибегов прибавя, че не може да разбере за какво финансовият министър приема всеки ден закон, обвързван с техния отрасъл – „ знаем, че има дупка в бюджета, само че за какво ние би трябвало да я пълним? “

Всички данъчни промени, препоръчани от финансовото министерство, бяха утвърдени на изключително съвещание в понеделник – когато ролята на министър-председател изпълняваше Асен Василев. Те бяха входирани незабавно в Народното събрание. Целта беше да се гласоподават още тази седмица в отрасловата комисия. Заседанието за нея беше планувано за на следващия ден, 9 ноември, само че от информация уеб страницата на Народното събрание излиза наяве, че е анулирано.
Асен Василев трансферира топката за данъчните промени на депутатите
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР