Сергиев Посад може да се превърне в “православен Ватикан за

...
Сергиев Посад може да се превърне в “православен Ватикан за
Коментари Харесай

Русия ще прави “православен Ватикан”

Сергиев Посад може да се трансформира в “православен Ватикан ” за сумата от 140 милиарда рубли. Руската православна черква е помолила президента Владимир Путин да поддържа концепцията за превръщането на града в столица на православието, написа демократичният вестник „ Ведомости “.

Консултантското бюро „ Стрелка “ по поръчка на държавната компания Дом.РФ е подготвило тактика за развиване на Сергиев Посад – градче в Подмосковието с население от към 100 000 души. Там е ситуирана една от основните православни светини – Троицко-Сергиевата лавра.

Мащабните проекти за преобразованието на града са разказани в документ с размерите на книга – цели 300 страници. В тях се приказва за построяването на нова транспортна инфраструктура, строителството на медицински центрове и нови музеи. Градските управляващи правят оценка цената на плана на 120-140 милиарда рубли. За съпоставяне: за цялата стратегия за благоустройството на съветските градове за 2 години от федералния бюджет са отпуснати 50 милиарда рубли.

„ Да са разсъждава за вероятностите за развиване на Сергиев Посад и да не се попита светейшия патриарх е погрешно “. Това е написал под фотография качена преди време в Инстаграм депутатът от Държавната Дума и някогашен кмет на града Сергей Пахомов. На фотографията той се среща с патриарх Кирил. „ Идеята за развиването на историческата част на Сергиев Посад като нравствен, културен и туристически център е подкрепена от патриарха “, напомня си през днешния ден Пахомов.

През април 2018 година на съвещание на попечителския съвет на Троицко-Сергиева лавра Пахомов е показал концепцията за развиване на града. След което РПЦ се е обърнала към президента Владимир Путин с молба да прегледа и поддържа концепцията за преобразяване на града в столица на православието, съобщи източник от държавното управление. Тази информация е доказана и от представител на РПЦ.

През януари 2019 година с декрет на държавното управление е основана работна група за развиването на Сергиев Посад. В момента тази група разказва обектите, които би трябвало да бъдат ремонтирани и възобновени, заяви представител на министерството на икономическото развиване. Стратегията и останалите документи, които са направени от „ Стрелка “, костват 300 милиона рубли. Проектът планува цялостно преустрояване на центъра на града и разделянето му на две елементи: духовна и административна. Центровете на международната вяра през днешния ден действат по отворен модел, пишат създателите на концепцията, без да се опълчва духовния център на светската част на града. Като образци се дават Ватикана, Йерусалим и Мека.

„ В момента Троицко-Сергиевата лавра е заобиколена от наследството на руския период…Това би трябвало да се промени “, показа протойерей Леонид Калинин, разяснявайки нуждата от реорганизация на града.

Новият културен център ще включва музей на православното изкуство, юношески православен и културен център, патриаршеска богословска библиотека, конгресен център, хотел, върховен църковен съд, корпус от синодални административни здания, патриаршески дом за приеми, представителства на автокефалните църкви, център за православни медии и други „ Постепенно би трябвало да разтоварим манастира от туристи, които да бъдат пренасочени към новите музеи и други “, съобщи протойерей Леонид. През 2018 година градът е посетен от 2 милиона туристи. Свещенослужителят счита, че след скъсването на връзките сред РПЦ и Вселенската патриаршия поради признаването на автокефалността на украинската черква Русия се е трансформирала в „ основния форпост на православието в света “, написа „ Ведомости “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР