Сензационни оферти се предлагат по морето, в т.ч. и заплата

...
Сензационни оферти се предлагат по морето, в т.ч. и заплата
Коментари Харесай

Сензационни оферти: По морето предлагат заплата 5000 лв. на готвач за сезона

Сензационни предложения се оферират по морето, в това число и заплата 5000 лева чисто за сезона, разяснява пред БТВ специалистът по човешки запаси и член на УС на „ Българската конфедерация по заетостта “ Георги Първанов. Гръмките суми той изясни с събитието, че за сезона няма по какъв начин да бъдат открити нужните фрагменти в туризма. 

Експертът разяснява и опциите да си доставим фрагменти от Непал, Киргизстан и Узбекистан. Първанов посочи, че  Агенцията по заетостта ще издаде най-вероятно към 10 хиляди разрешителни, само че още веднъж сме надалеч от нужните 27 000.

„ Проблемът е какъв брой бързо посолствата ни ще извадят тези трудови визи “, уточни специалистът по човешки запаси. Той счита, че обстановката у нас е сходна на минали сезони.

„ Ако не се вземат ограничения по този начин ще е и през зимния сезон, и през идващия летен. Отсега би трябвало да се работи. Нямаме посолство във Филипините, където има доста положителни фрагменти. Посолствата ни в Узбекистан и Индия не устоят. В Киргизстан няма посолство. Утре ще ни трябват хора с доста добър френски и ще ни би трябвало по-бърза работа от Северна Африка. Едното решение е импорт на хора, а другото – връщането на българите от чужбина “, акцентира Първанов. Той посочи, че по времето на пандемията е имало напор от искащи за работа, само че огромна част от хората са се насочили към други промишлености - в аутсорсинг, в IT промишлеността, в парцелите.

„ Заплатите в бранша претърпяха сериозен растеж. Излизат единични предложения за сезона, които са с огромно възнаграждение. Ние се конкурираме с Гърция, Малта, Испания и Италия – основен готвач, зам.-главен готвач. Имаше сензационни предложения със заплати от 5 хиляди лв. чисто единствено за сезона. В отчаянието работодателите търсят вид незабавно да привлекат хора. Нивата в бранша се подвигнаха много “, споделя Първанов. За него туристическият бизнес се пробва да оцелява като един нает работи за двама, както и предходната година.

„ Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем. Много беше вложено в реновации. Има нови обекти. Има лек растеж на туристите, а пазарите на Украйна и Израел са надолу “, акцентира Георги Първанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР