Сенатът на САЩ гласува одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен

...
Сенатът на САЩ гласува одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен
Коментари Харесай

Сенатът забрани вноса на руски уран в САЩ

Сенатът на Съединени американски щати гласоподава утвърди законодателство, забраняващо вноса на обогатен уран от Русия, който беше изпратен на Белия дом, заяви Bloomberg.

„ Трябва да сложим завършек на рисковата взаимозависимост на Америка от съветския обогатен уран – нашата национална сигурност зависи от това “, сподели сенаторът Джим Риш, съвносител на законопроекта.

Законът, утвърден с единомислещо единодушие, ще забрани 90 дни след влизането в действие, вноса на суровината в Съединени американски щати, като в същото време разрешава краткотрайни освобождавания до януари 2028 г. 

Байдън би трябвало да подпише законопроекта, преди той да стане закон.

Според Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, Русия е главният задграничен снабдител на обогатен уран: това носи на съветската стопанска система почти 1 милиард $ годишно. Според специалисти замяната на тези доставки може да докара до нарастване на цената на обогатения уран с 20%.

В същото време, Конгресът е планувал отпущането на 2,7 милиарда $, които ще бъдат употребявани за развиване на урановата промишленост на Съединени американски щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР