Семейството на четвъртокласник от монтанското село Якимово твърдят, че детето

...
Семейството на четвъртокласник от монтанското село Якимово твърдят, че детето
Коментари Харесай

Училищен работник посегна на 11-годишно дете, заплашиха го с дисциплинарно уволнение

Семейството на четвъртокласник от монтанското село Якимово настояват, че детето е било ударено от чиновник по поддръжката в учебното заведение. Оказва се, че това не е индивидуален случай. 

Детето ми описа, че на излизане от учебното заведение служащият го е блъснал - баш както би трябвало го е плеснал по главата. Имали са физическо и е станало на излизане от салона. 

Това разяснява пред Нова тв бабата на пострадолото 11-годишно момче Венка Цветанова.

Оплакала съм се на директорката, уточни тя.

Децата бяха на врата, видях, че момчето плаче. Но плака малко. След това организирахме часа си, всичко беше умерено, той си игра и нямаше проблеми. След това се чух и с бащата, който беше спокоен. Така че съгласно мен става въпрос даже не за случай, а за някакво побутване, станало е инцидентно, разяснява класният началник.

Не, не, не го казвайте това. Ако в този момент не се вземат ограничения против този човек, идващия път ще съберем подписи от всички родители против директорката. Така че той ще си работи тука, а директорката ще си седи у дома, щом го пази толкоз. Онзи ден той е протегнал ръка на друго дете, разяснява бабата. 

Други хора ми споделиха, че служащият е бил и моето дете по главата. Детето не ми сподели, че първо си играли, след това го блъснал, описа майка на друго дете. 

Научих за случая с четвъртокласника от класния началник и от момчето. Разговаряла съм с бабата и бащата. От служителя съм поискала писмени пояснения, както и от класната. Той изяснява, че не е блъснал дете. Говорила съм и с децата, които споделят, че той го е плеснал зад врата. Наложила съм дисциплинарно наказване на служигеля - предизвестие за уволняване. Човекът е пред пенсия. Назад в годините други сигнали до мен не са стигали, разяснява шефът на учебното заведение. 

Дисциплинарното наказване е задоволително тежко поради събитията и публичната значителност на дейностите и поради това, че той няма предходни прегрешения, съм му наложила наказване предизвестие за уволняване. Според Кодекса на труда той следва да има и други прегрешения, с цел да може той да бъде дисциплинарно уволнен, изясни шефът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР