Семейства на 20 гамбийски деца, починали след консумация на сиропи

...
Семейства на 20 гамбийски деца, починали след консумация на сиропи
Коментари Харесай

Родители от Гамбия търсят справедливост заради смъртни случаи на децата им след употреба на токсичен сироп

Семейства на 20 гамбийски деца , умряли след консумация на сиропи за кашлица, създадени в Индия , ще изправят държавното управление си пред съд този месец за хипотетична корист с вноса на медикаменти – рядко предприемана стъпка в една от най-бедните страни в Африка , където малко на брой имат средствата да се опълчват на управляващите, написа „ Агенция Ройтерс “.

Твърденията и свидетелските показания на родителите , в детайли разказани в правосъдни документи, споделени извънредно с „ Ройтерс “, обрисуват най-изчерпателната картина до момента на суматохата , объркването и съкрушенията , породени от медикаментите в една към този момент разтегната здравна система.

От една майка, която без да желае е траяла да дава на детето си токсично лекарство в продължение на два дни, откакто е почнало да повръща, до семейство, насила да ремонтира изтичаща интравенозна капкова система, която болничното заведение е прикрепила към детето им, клетвените заявления демонстрират родители в обезсърчение, до момента в който деца с в началото леки болести са умряли.

Най-малко 70 деца са умряли от остро бъбречно увреждане в Гамбия предходната година, случаи, които Световната здравна организация (СЗО) свързва с медикаменти, създадени от индийския производител на медикаменти Maiden Pharmaceuticals, които са били нечисти с диетиленгликол (DEG) и етиленгликол (EG), отрови, които нормално се употребяват като промишлени разтворители и антифризи.

Безскрупулни лица от време на време заменят основните съставки с DEG и EG, тъй като са по-евтини, настояват фармацевтични специалисти. Миналата година се регистрира, че медикаменти, примесени с DEG и EG, са умъртвили към 200 деца в Индонезия и Узбекистан .

Правителството на Индия сподели, че личните му проби демонстрират, че сиропите са безвредни , а Maiden, която не отговори на настояванията за коментар за тази история, отхвърли да е направила нередности .

Сега, както „ Ройтерс “ заяви по-рано, родителите на 20 от децата подхващат правни стъпки , търсейки към 250 000 $ отплата за всяко дете. Трима гамбийски юристи разясниха, че това е най-известният случай от този тип против националното здравно министерство и лекарствения регулатор, както и против самия Maiden.

Случаят демонстрира рисковете от вноса на медикаменти в страни, които – като Гамбия – нямат метод да ги тестват преди приложимост. Той акцентира по какъв начин в една глобализирана стопанска система инфектираните медикаменти могат да отровят хората по целия свят без явен метод за обезщетение за жертвите.

Първото съвещание е планувано за 17 юли. След това делото ще бъде отсрочено с 30 дни, с цел да могат ответниците да подадат своя отговор, сподели представител на съда.

Съдебният иск, направен от юристи, работещи без такси, твърди, че управляващите не са съумели да спазят личните си закони , изискващи гаранция, че всички медикаменти, импортирани в Гамбия, са безвредни.

Регулаторът „ не е предприел… никакви ограничения за инспекция или тестване на сиропите за кашлица за подмяната и по този метод е в нарушаване на законовите отговорности “ , съгласно делото. Добавя се, че регулаторът и здравното министерство не са съумели да подсигуряват, че медикаментите се предписват „ с упования стандарт на грижа “ .

Здравното министерство на Гамбия не отговори на претенции за коментар. В писмо от юни до юристите на родителите, с което „ Ройтерс “ се срещна, се споделя, че е подхванало редица стъпки, в това число следствие на случая , което сега се преглежда.

След смъртните случаи Световната банка утвърди финансиране за Гамбия за създаване на лаборатория за тестване на медикаменти . В ход е екологична оценка, след което ще стартира строителството, сподели представител предишния месец.

Малко разновидности

Разходите за опазване на здравето на Гамбия са третите най-ниски от всички страни, измерени от Световната банка, с 18,58 $ на човек през 2020 година, демонстрират данни на банката.

Показанията на родителите рисуват картина на система, която е безсилна да помогне, откакто сиропите към този момент са били на рафтовете на гамбийските аптеки . „ Ройтерс “ не съумя да ревизира всички детайлности в изказванията. В съвсем половината от клетвените заявления родителите споделят, че са имали закъснение при приемането на незабавна здравна помощ от доктор или при слагането на диагноза, защото децата им повръщали, спирали да уринират и губели вкус след приема на медикаментите, съгласно обзор на „ Ройтерс “ на свидетелските показания.

Едно семейство показа, че неналичието на портативен О2 значи, че лекуването на детето им е забавено . Други споделиха, че би трябвало да поправят приключване на интравенозна капкова система. Трети прибавиха, че детето им е изписано от болничното заведение, макар че не уринира вярно в продължение на дни. Пет от фамилиите са завели децата си в прилежащ Сенегал, тъй като са считали, че там имат по-добри шансове. Но всичките 20 деца са умряли в границите на дни след приема на лекарството.

Един родител, Ами Джаме, завежда 2-годишния си наследник Мафуги Джаси в аптека в средата на август, когато той подвига температура, споделя самата тя в клетвената си декларация. Аптекар предписва някакви медикаменти.

До този стадий Министерството на здравеопазването на Гамбия е изпратило проби от сиропите на Maiden в чужбина за тестване. Но потвърждението, че съдържат смъртоносни отрови, пристигна едвам през септември. Два часа след приемането на първата доза Мафуги стартира да повръща. Майка му траяла да му дава медикаментите още два дни. Когато Мафуги не се усъвършенства, Джаме го завежда в болница, където вижда, че е спрял да уринира. След къса консултация тя изчаква три дни за посещаване на доктор. Жената си спомня:

„ Когато лекарят пристигна, Мафуги дишаше учестено, а стомахът и крайниците му бяха подути. “

Лекарят споделя, че Мафуги ще се нуждае от интервенция, само че е нужен кръвен тест, с цел да се дефинира кръвната група на момчето. Докато чакат тестванията, Мафуги умира, прикрепен към гърба на майка си.

Конфликт на ползи

Лубна Фараж, водещият консултант на родителите, акцентира:

„ Гамбийците, изключително бедните, не имат вяра, че могат да се изправят против държавното управление и да завоюват. И защото множеството произшествия се случват в държавни лечебни заведения и клиники, искове за злоупотреби в никакъв случай не се преследват. “

Този път е друго заради мащаба на нещастието и обстоятелството, че юристите работят гратис, само че и тъй като фамилиите споделиха на „ Ройтерс “, че са ядосани от неналичието на отчетност . Почти една година по-късно никой в Гамбия или Индия не е осъден за смъртните случаи .

„ На доста страни в Африка им липсва мощен регулаторен орган “ , съобщи Джуд Нуокике, вицепрезидент на Програмата за поощряване на качеството на медикаментите към Фармакопеята на Съединени американски щати (USP), организация с нестопанска цел, която оказва помощ за определянето на стандарти за произвеждане на медикаменти в международен мащаб.

„ Тези страни нямат опция да правят оценка и утвърждават по подобаващ метод медикаменти или да следят качеството на медикаментите на пазара. “

Световната здравна организация съобщи, че налице е явно безпокойствие , че скорошни случаи на нечисти сиропи са в страни с ниски и по-ниски междинни приходи с по-малък потенциал за тестване, само че сподели, че в последна сметка производителите на медикаменти са виновни . Говорител удостовери:

„ Независимо от регулаторния потенциал на дадена страна, отговорност на производителя е да подсигурява, че медицинските артикули, които пускат на всеки пазар, са безвредни. “

В желае също по този начин се твърди, че Maiden лъжливо е споделил, че продуктите му са сертифицирани от СЗО; Maiden не отговори на медията по този въпрос. В желае се споделя, че има евентуални спорове на ползи във фармацевтичната търговия на Гамбия , защото някои регулатори също имат надзорни функционалности в аптеките, които контролират.

Лекарственият регулатор, Агенцията за надзор на медикаментите , която е част от здравното министерство, не отговори на искане за коментар на тази история. Но нейният изпълнителен шеф Маркиу Джане Кайра сподели пред „ Ройтерс “ през март, че всеки евентуален спор на ползи в регулацията на фармацията не визира надзора на организацията върху промишлеността. Кайра изясни:

„ Конфликтите се заявяват и ръководят, тъй че нито един конфликтен личен състав да не прави никакъв регулаторен развой на помещението, което се следи. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР