Семейства, близки, приятели и представители на турското консулство посрещнаха в

...
Семейства, близки, приятели и представители на турското консулство посрещнаха в
Коментари Харесай

В Пловдив бяха посрещнати доброволците, които помагаха в Турция след земетресението

Семейства, близки, другари и представители на турското консулство посрещнаха в Пловдив 31 доброволци, които помагаха в южната ни съседка след земетресението от 6 февруари. В Одрин посрещнаха доброволците като герои, вършим го и тук, разяснява генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той уточни, че след земетресението една от първите страни, която е изпратила избавителни екипи, е била България. По думите му те имат доста огромен принос в издирването на оживели. Кюнгерю благодари на дамите и мъжете от избавителното формирование, изпратено от Националната асоциация на доброволците на Република България на 7 февруари.

От идването си сме работили 89 часа без прекъсване, на 24-часови смени, описа ръководителят на екипа Георги Влайков. Той изясни, че са изпълнявали задания от оперативния център. Имат доказани 31 извадени индивида, открити под руините от българите. " Много от нещата бяха сложни, едно от тях - ниските температури, непрестанно натрупващите се стрес и отмалялост. Най-специализираната ни техника беше кучето Килиан, с лидер Кирил Христов - българин, който работи като пожарникар от 12 години в Швеция ", уточни Влайков.

Христов е роден в София, само че от 22 години живее в Швеция. Завършил е курсове у нас за планински избавител, а след двугодишно образование в Швеция става действен пожарникар. Решил да замине за Турция, с цел да оказва помощ в издирването на оживели. С него пътувал и сътрудника му Клас Ула-Калберг, който се грижил за сигурността му при претърсванията на рухналите здания. Килиан е от породата " Голдън ретривър ", на шест години, работи като избавително куче в Стокхолм и е член на моето семейство, описа Христов. По думите му от 120 кучета, които стартират образование за спасители, към 3 или 4 го приключват. " В Турция видяхме градове, които са сринати, доста тъга, само че и вяра в очите на хората. Ужасяващото беше, че видяхме доста гибел ", описа доброволецът.

В екипа на българските доброволци имаше четири парамедици и две коли за спешна помощ, едната от които офроуд. Спасителите работиха в турския град Кахраманмараш от 9 до 12 февруари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР