Селищната могила в Караново е от най-старите и най-големи селищни

...
Селищната могила в Караново е от най-старите и най-големи селищни
Коментари Харесай

Иманяри разбиха 2 тракийски колесници в Караново. Къде е Боил Банов?

Селищната могила в Караново е от най-старите и най-големи селищни могили в България и Европа. Разпростира се на повърхност от 24 000 м², с височина 13, дължина 250 и широчина 150 м. Първият и най-стар слой е наименуван Караново I и II, който е от ранната новокаменна ера (Neolithikum), т.е., към 6200-5500 пр.н.е.

Гробницата край Нова Загора, чийто първи културни следи са датирани 6 хилядолетия преди новата епоха, сега се разграбва. От няколко години шеф на Историческия музей в Нова Загора е Пейчо Пейчев - някогашен заместител регионален шеф на Сливен в интервала 2009-2013 година. Назначен без конкурс за шеф на музея, без ценз да заема поста шеф, Пейчо Пейчев унищожи музея в Нова Загора. В момента унищожава Източната могила в Караново, защото защитата на старината е свалена от януари 20201-а и тя е в лапите на иманярите.



Министерство на културата на Боил Банов, което към този момент е принципал на обекта, не е направило нищо, с цел да опази историческия обект. Иманярите са разкопали могилата и евентуално са блъснали една или две колесници, съдейки по останалите в изкопите щифтове от ходовата част. Избори след избори, огромни приказки и обещания, и най-после - това. Дългогодишният труд на учени и доброволци отива в небитието необратимо, пишат гневни специалисти.

Уникалната зидана гробница, в която в миналото е бил заровен прахът на тракийски благородник в известната Източна могила край новозагорското село Караново, се разрушава и никой не прави нищо за спасяването й, сигнализира откривателят на артефакта, носителят на оценката „ Археолог No1 за 2010 година” Веселин Игнатов.



По думите му към този момент трета година е нарушено покритието на защитната сграда, издигнато с подаяние на ОББ от към 100 000 лева Обектът, където е експонирана откритата на място антична четириколка с впряг от два коня и куче, се нуждаел от в допълнение консервиране, само че управлението на Новозагорския исторически музей не предприемало нищо за обезпечаването на нужното финансиране. Игнатов напомня, че преди време локалната власт се отказала от Източната могила и тя била актувана като държавна, само че това не сваляло грижата за нея от локалния музей.

Село Караново се намира в община Нова Загора, Сливенско, на към 260 км източно от София, които се изминават за към 2 часа и 40 минути с кола, и на към 10 км западно от град Нова Загора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР