Седмица, след като беше подписан новият указ за мобилизацията, украинската

...
Седмица, след като беше подписан новият указ за мобилизацията, украинската
Коментари Харесай

От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията

Седмица, откакто беше подписан новият декрет за мобилизацията, украинската войска стартира огромна акция за набиране на доброволци за армията.

В обществените мрежи и давайки право на избор в кое звено да се запишат, военните се надяват да привлекат още доброволци в редиците си.

Кампанията за готовност става на фона на упованието да дойде извънредно нужната военна и финансова помощ от Съединените щати.

Той е земеделец, само че е и родолюбец. Избрал е да размени трактора и равнищата с жито с танк и бойното поле. Тези фрагменти са част от огромната рекламна акция на украинската войска, която е в търсене на нови попълнения.

Всеки може да е боец, написа по билбордите - без значение дали е IT експерт, инженер, готвач.

Обещанието е за положително възнаграждение - от 500 до 3000 $ месечно и правото наборниците сами да изберат към коя армейска част да се причислят, са част от методите, с които военните се надяват да привлекат доброволци.

Не се разкрива точният брой на доброволците, които се търсят. През март началникът на армията съобщи, че е допустимо да бъдат мобилизирани до 500 хиляди души. Президентът Зеленски призна, че има остра потребност от свежи сили на фронта.

" Най-голямото предизвикателство за нас е доверието. За страдание обстановката сега е такава. В началото на войната имаше опашки от искащи да влязат в армията. Сега няма опашки. В даден миг доверието се загуби и нашата задача е да си го върнем ", съобщи Олексий Бежевец, консултант по мобилизацията към министерството на защитата.

В началото на април Зеленски подписа указа за новия закон, който трансформира разпоредбите за готовност. Мъжете на възраст сред 18 и 60 години към този момент ще са длъжни да обновяват постоянно данните си - за непрекъснат адрес и контакти, както и да носят със себе си документ за военна регистрация.

Въвеждат се и нови санкции при отбягване на военна работа. На готовност подлежат мъжете на възраст сред 25 и 60 години.

Над 10 хиляди души към този момент са подали документите си. Серхий има бронхиална астма и може да бъде освободен от работа. Той обаче непринудено се записал. Може да избира сред това да бъде водач или да се причисли към спецчастите.

" В началото майка ми не спираше да плаче. Но към този момент всичко е наред и фамилията ми ме поддържа. Надявам се да се измъкна жив и здрав, да не изгубвам крака. Но знам, че войната е доста грубо нещо. Кошмарна е ", добави Серхий, доброволец.

И до момента в който попълнят редиците на армията, в Киев са в очакване и на окончателното утвърждение на гласуваната в събота от Камарата на представителите военна помощ на стойност 61 милиарда $.

В телефонен диалог Джо Байдън е уверил Володимир Зеленски, че първите доставки на оръжия и боеприпаси, в това число на ракети с отдалечен обхват АТАКАМС, ще бъдат направени скоро. Днес или на следващия ден доминираният от демократите Сенат би трябвало да гласоподава законопроекта.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР