Седмица на камерната музика Константин Илиев“ бе открита снощи в

...
Седмица на камерната музика Константин Илиев“ бе открита снощи в
Коментари Харесай

Седмица на камерната музика радва жителите и гостите на Добрич

Седмица на камерната музика " Константин Илиев “ бе открита нощес в концертна зала " Добрич “. Първият концерт бе на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова – тимпани.

Музикалният конгрес се посвещава на 100 години от рождението на именития български актуален композитор проф. Константин Илиев.

Днес - 24 април от 18.30 ч. в Концертна зала " Добрич “ камерен концерт ще ни изнесат тримата именити музиканти, които са солови и камерни реализатори в разнообразни ансамбли, само че довечера за първи път ще свирят като трио в този състав.

Константин Илиев приключва Държавната музикална академия през 1946 година със специалностите Композиция при проф. Панчо Владигеров, Дирижиране при проф. Марин Големинов и Цигулка при проф. Владимир Аврамов. През 1946-47 година специализира в Пражката музикална академия диригентство при проф. В. Талих, комбинация при Й. Ридки и посещава класове по квадритонна комбинация, водени от проф. Алоис Хаба. През 1947 година се завръща в България. Известно време работи като музиколог в БНР. Създава Държавния симфоничен оркестър в Русе (1947-48). Дирижира балета на Софийската опера (1948-49), основен диригент на Държавния симфоничен оркестър и на Народната опера в Русе (1949-52); по-късно основен диригент на Варненския симфоничен оркестър (1952-56). От 1956 година (с прекъсвания) е диригент и основен диригент на Софийската филхармония. През 1967 година е назначен за професор по оркестрово диригентство в Държавната музикална академия. През 1969 година напуща Софийската филхармония и до 1971 година прави поредност от концерти и записи за звукозаписната компания " Балкантон “ с оркестъра на ДМА. През интервала 1971-72 година и 1978-84 година е преназначен за основен диригент на Софийската филхармония. От 1972 до 1978 година живее в Добрич, където основава Фестивала за камерна музика. Последната изява на Константин Илиев като диригент е през 1988 година в Русе. Диригентското изкуство на Константин Илиев получава самопризнание в доста страни в Европа, Америка и Азия. Той играе значима роля в разпространяването на музиката от 20-ти век. Записва за БНР, Балкантон и непознати радиостанции. Той е един от най-значимите модерни български композитори, чието творчество е обвързвано с българския музикален авангард. Той написа в разнообразни жанрове и композира две опери и един балет; кантати и оратории; шест симфонии и други творби за симфоничен оркестър; седем Tempi Concertati за разнообразни инструментални състави; четири струнни квартета; духов квинтет и друга камерна и солова музика; пет песни за глас и пиано; хорова музика за разнообразни състави; кино и театрална музика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР