Сдружението на украинците в България Мати Украйна“ скочи срещу мръсната

...
Сдружението на украинците в България Мати Украйна“ скочи срещу мръсната
Коментари Харесай

„Мати Украйна“ уличи видинския владика Даниил в подривна пропаганда и религиозен сепартизъм

Сдружението на украинците в България „ Мати Украйна “ скочи против мръсната рашистка агитация, която видинският митрополит Даниил организира намерено в епархията си, заблуждавайки и противопоставяйки вярващите. Неправителствената организация е изпратила протестно писмо до Светия Синод на Българската православна черква и до Комисията по правата на индивида и вероизповеданията при Народното събрание, уличавайки владиката в хибридна война против украинския народ.

Даниил е един от крайните митрополити русофили и путинисти, който употребяват православието и вярващите за кремълска агитация, която радикално се разграничава от официаланата държавна политика, която приема Русия за агресор, а Украйна за жертва на гнет и премеждия.

От няколко години БПЦ и нейните духовници са на публична държавна прехрана и са длъжни да се преценяват с формалната политика на страната. Проблемът е, че БПЦ е съвсем безконтролна, думата на патриарха не тежи, а владиците са трансформирали митрополиите си в свои губернии, в които господстват и постановат свои правила.
Независимо от безхаберното отношение на БПЦ, Народното събрание, ДАНС и Министерство на вътрешните работи са длъжни да вземат ограничения против сходен набожен фракционизъм, грозящ националната ни сигурност.

Ето и цялостния текст на митинга на „ Мати Украйна “:

До Светия Синод на
Българска Православна Църква

Копие: Комисия по правата на индивида,
Вероизповеданията и жалбите на жителите
Към Народно Събрание на Република България

ОТВОРЕНО ОБРЪЩЕНИЕ

Ваше Светейшество!
Ваши Високопреосвященства!
На 2 май 2023 година във фейсбук-страницата на Видинската Митрополия беше качен видеоматериал на Видинския митрополит Даниил с неговите мнения по отношение на изявления на двама светогорски монаси във връзка отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш околните си.
В продължение на съвсем час и половина високия представител на Българската православна черква контрирайки тази теза пробва се да употребява Украйна и съветската война против украинския народ за да повтори главните опорки на съветската прораганда и хибридната война, която русия води от 2014 година насам и които в този момент са в своя разцвет.

Много притеснително е, че свещеник от висшия клир е толкоз подведен и дезинформиран, че от самото начало се базира на изявленията на специалисти по интернационално право със съмнителна известност и непрекъснато цитира съветската посланичка Митрофанова.
България като член на Европейския Съюз и НАТО от дълго време е избрала път на демократическото развиване, отбрана на човешките права и почитание към открития интернационален ред и още от 2014 година зае безапелационна позиция и осъди съветската агерсия против Украйна.
Поради което всяко едно изявление на високия представител на БПЦ против тази позиция, било от публични лица, или други чиновници на цьрквата, е доста рисково събитие, което заплашва националната сигурност на България.

Повтаряне на съветските антиукрински разкази, както и предизвикателство у хора подозрения в държавите-партньори и сьюзниците на България, може да се употребява за основаване на плодородна среда за намаляване на проевропейски и евроатлантически настроения в нашето общество.
Внушения от вида: «нацисти в Украйна», «готвят се закони, посредством които няма да бъде допустимо за украинци да изповядват своята вяра», «онези, които имат съветско съзнание, за тях няма живот в Украйна»; «... виждаме на място в самата Украйна, която има тази агрессия», «Украинската страна през тези осем години от 2014 то 2022, когато стартира войната, през цялото това време Украйна не е прекратявала огъня, обстрелваше. “ ; «русия настояваше за съблюдаване на Минските споразумения»; «САЩ в този момент е деен участник във спора в Украйна», « посредством прелом е свалено демократично държавно управление със човешки жертви», всички тези разкази, които насаждат съветска агитация по света, е изцяло неприемливо да се повтарят от високия представител на Българската православна черква.

Това хвърля сянка върху имиджа на Българска православна черква и изцяло опонира на Високата Мисия на църквата в проповядване на духовните и моралните полезности. Нима български духовници не би трябвало да демонстрират образец по какъв начин да се поддържат страдащите мирни жители в Украйна, които най-много се нуждаят от помощ, съчувствие и подпомагане в моменти на страшните тествания и премеждия?!
Ползвам се от случая, от името на Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна» да припомня, че за интервал от съвсем 15 месеци на кръвопролитната война против украинския народ точно русия умъртви повече от 500 деца и десетки хиляди мирни жители - дами и мъже, за което има безспорни доказателства за осъществени от съветски окупанти военни престъления в Украйна( изнасилвания, убийства на цивилни, мъчения и убиства на пленниците, похищение на десетки украински деца в русия за тяхно асимилиране), ежедневни обстрели с ракети и дронове, уничтожаване на цивилна инфраструктура, гнет против спокойно население и други В днешния цивилизован свят към този момент никой няма подозрение че точно русия прави следващ геноцид против украинския народ.

На фона на Решението на Народното Събрание от 01.02.2023 година за признание на Големия апетит - Гладомор - в Украйна през 1932-1933 година за геноцид, мощна и поредна позиция на Република България по отношение на наказание на съветската агресияя против Украйна, исказвания на Видинския митрополит опонират на формалната позиция на Република България и могат да се поясняват като отбрана на ползите на една държава-агресор, която основава закани за мира и стабилността в цяла Европа.

Обръщам се от името на Сдружение на украинските организации в България «Мати Украйна» с молба към Светия Синод на Българската Православна Църква да се разграничи от позицията на посочения член на Синода.
Ползвайки се от случая желая да благодаря от името на всички украинци в България на Неговото Светейшество Неофит, Патриарх на Българската Православна Църква, за ясна поддръжка на украинския народ в тази кровопролитна и непровокирана война. Тя може да спре единствено откакто агресора ще приключи кръвопролития, да истегли войските си от територията на Украйна и да спре да заплашва Украйна и Европа с ядерно оръжие.
Молим се за мир в Украйна, България и Европа, и за душите на убитите почтени герои - укринските бранители, както и мирни жители на Украйна - деца, дами и мъже, които са изгубили живота си в резултат на варварските дейности на една държава-терорист.

С почитание,
Олена Коцева, Председател
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР