Сблъсъците в либийския Триполи се разрастват на фона на съобщения за жертви

...
Сблъсъците между съперничещи си милиции в либийската столица оставиха жителите
Коментари Харесай

Сблъсъците между съперничещи си милиции в либийската столица оставиха жителите в капан в домовете си и не могат да избягат от насилието, каза здравното министерство на страната, в това, което изглежда най-интензивната битка за разтърсване на Триполи тази година.

Броят на загиналите при сблъсъците остава неясен, но медицинско звено, свързано с Министерството на отбраната, заяви във вторник, че е извадило три тела от кварталите Фурнаж, Айн Зара и Тарик Шок.

Министерството на здравеопазването призова гражданите да дарят кръв в помощ на пострадалите. Усама Али, говорител на службата за линейка на Червения полумесец, каза, че най-малко 19 души са били ранени и повече от 20 семейства са евакуирани от районите, засегнати от боевете досега.

Сражението е избухнало между 444 бригада и Специалните сили за възпиране късно вечерта в понеделник, според местни медии. Напрежението избухна, след като се твърди, че ръководителят на 444 бригада Махмуд Хамза е бил задържан от другата сила на летище в Триполи по-рано в понеделник, съобщиха медиите.

Министерството призова воюващите страни да позволят на линейки и екипи за спешна помощ да влязат в засегнатите райони, предимно в южната част на града, и кръвта да бъде изпратена до близките болници.

Тъмен дим надвисна над части от Триполи рано във вторник, докато жителите и местните медии съобщиха за звуци от тежки оръжия и боеве в различни части на столицата.

Малик Трайна от Ал Джазира, репортаж от Триполи, каза, че хората в столицата са „изключително ядосани“ на силите, отговорни за потапянето на града в повече насилие.

„Има продължаващи сблъсъци“, каза Трайна. „Можем да чуем спорадична стрелба на всеки 10-15 минути.“

Либийският Червен полумесец каза, че е успял да евакуира „десетки семейства“ от мястото на сблъсъците, добави той.

„Хората страдат поради липсата на отчетност към могъщи въоръжени групи тук в Триполи“, каза Трайна. „И двете групи... са под егидата на апарата за сигурност. Те се финансират от либийското правителство.“

Opsgroup, организация за авиационната индустрия, каза късно в понеделник, че голям брой самолети са напуснали столицата поради сблъсъците. Входящите полети се отклоняваха към близкия град Мисрата, се казва в съобщението.

Ескалацията следва месеци на относителен мир след почти десетилетие на гражданска война в Либия, където две съперничещи групи власти са заключени в политическа безизходица. Дългогодишните разделения предизвикаха няколко инцидента на насилие в Триполи през последните години, въпреки че повечето са приключили за броени часове.

„Критични захранващи линии“

Анас Ел Гомати, директор на института Sadeq, мозъчен тръст, фокусиран върху Либия, каза, че сблъсъците са възникнали отново, защото Хамза има „огромна репутация сред своята бригада, 444“.

„Освен това мисля, че той размива границите между политическите фракции, които до голяма степен бяха в мир през последната година в Триполи, и тяхната вярност към правителството на националното единство, както е в момента... И тези, които подкрепят правителство на единството с ренегат Генерал Халифа Хафтар“, каза Ел Гомати пред Al Jazeera.

„Тези, които са на място и познават Хамза доста добре, биха предположили, че той е във фракцията срещу Хафтар“, каза Ел Гомати.

Хафтар е генерал-ренегат, базиран в източната част на Либия. Подкрепен от Обединените арабски емирства, Русия и Египет, той се опита със своята самозвана армия да превземе Триполи през 2020 г. и стои зад голяма част от битките, които избухнаха преди това.

Усилията му се провалиха, което доведе до прекратяване на огъня, което спря повечето големи войни. Турция, която подкрепи правителството в Триполи, поддържа военно присъствие в Либия.

Въпреки това, има малък напредък към трайно политическо решение на конфликта и на място въоръжени фракции, които са получили официален статут и финансиране, продължават да притежават власт.


„Хамза беше доста страхотен“ в преговорите с конкурентни военни сили, каза Ел Гомати. „Той беше трън в преговорите срещу Хафтар“, добави той.

„Ако погледнем докъде са се разпространили битките през последните 24 часа, те са... също критични линии за доставки.“

Междувременно в изявление от вторник Мисията на ООН за подкрепа в Либия заяви, че следи със загриженост „инцидентите и събитията, свързани със сигурността“, започнали в понеделник. Той призова за незабавно прекратяване на продължаващите въоръжени сблъсъци.

И двете конкурентни власти на Либия също осъдиха боевете в отделни изявления във вторник. Камарата на представителите, която се намира в източния град Бенгази, заяви, че нейното конкурентно правителство, базирано в Триполи, е отговорно за насилието.

Посолствата на Съединените щати и Обединеното кралство в Либия издадоха онлайн изявления, в които изразиха своята загриженост относно ескалиращото насилие около Триполи. САЩ настояват за „незабавна деескалация, за да се запазят скорошните успехи на Либия към стабилност и избори“, казаха от посолството на САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР