Sazerac и Old Fashioned са нещо като братовчеди при коктейлите.

...
Sazerac и Old Fashioned са нещо като братовчеди при коктейлите.
Коментари Харесай

Коктейл Sazerac - една вечна класика от XIX век

Sazerac и Old Fashioned са нещо като братовчеди при коктейлите. И двата са безконечни класики, като за Sazerac се допуска, че първичната му версия се е пиела още през XIX век.
 Коктейл “Кръстникът ”, въодушевен от кино лентата на Франсис Форд Копола
Когато “Кръстникът ” се трансформира и в коктейл

Всяка асоциация с кино лентата не е инцидентна

Друг прочут факт за него е, че през 2008 година е коронован за формалния коктейл на Ню Орлиънс. Със или без това самопризнание обаче, постоянно е било ясно, че точно Sazerac е питието на града.

Смята се, че първите разновидности на Sazerac са правени с френско бренди - и по-точно - Sazerac de Forge et Fils Cognac, за разлика от сегашните, които залагат на ръжено уиски.

Произходът на коктейла се свързва и с Антоан Амеде Пейшо. Той е бил фармацевт от някогашна френска колония, който се е преместил в Ню Орлиънс, с цел да отвори аптека. А в нея е продавал и " горчивката " Peychaud`s Bitters - в началото рекламирана като лечебно средство. Чак по-късно стартира да се употребява и като съставна част в разнообразни коктейли.

Според историята фармацевтът почнал да комбинира " горчивката " си с бренди, захар и вода, след което пуснал на пазара получения балсам като " лечебно " средство. В последна сметка напитката става известна до степен, в която локалните поданици стартират да я търсят, без значение дали действително са желали да извлекат изгодите от нея за организма си, или не. И по този начин се ражда коктейлът Sazerac.
 Снимка 659888

През 1885 година обаче той претърпява промяна. Епидемия унищожава френските лозя и по този начин брендито на основата на грозде е сменено от ръжено уиски.

Както споменахме напълно първоначално, Sazerac и Old Fashioned си наподобяват много - главно по това, че балансират уиски, захар и битер. Разликата при тях обаче идва от това, че Old Fashioned обичайно се прави с бърбън, който обикновено е по-сладък, до момента в който новият прочит на Sazerac е с ръжено уиски, което от своя страна е по-пиперливо.

Ето я и рецептата на Liquor за един актуален типичен Sazerac.

Какво ни би трябвало
абсент (за изплакване) 1 кубче захар 1/2 ч. л. студена вода 4 капки битер (Peychaud`s bitters) 75 мл ръжено уиски лимонова кора (за украса)  Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън ”
Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън ”

Само с четири съставки

Какво ги вършим

Първо изплакваме ниска коктейлна чаша с малко количество абсент, едвам се разнесе по стените ѝ. Изсипваме останалото количество.

След това в друга чаша смесваме кубчето захар с вода, прибавяме битера, а след това и уиски, и лед. Разбъркваме добре за към 15-20 секунди, до момента в който се охладят добре съставките.

Накрая прецеждаме в коктейлната чаша и украсяваме с кора от лимон.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР