Създаването на единна модерна информационна система отдавна е приоритет на

...
Създаването на единна модерна информационна система отдавна е приоритет на
Коментари Харесай

КФН се интегрира в държавната система за е-управление

Създаването на единна съвременна осведомителна система от дълго време е приоритет на управленията на Комисията за финансов контрол. Най-накрая след три години усилена работа тази система към този момент е реалност. Тя ще размени настоящите сега над 10 обособени осведомителни морално остарели модули, които обслужват години наред разнообразни надзорни, статистически и административни действия на КФН и основават редица компликации както в активността му, по този начин и достъпа до базите му данни за клиенти и за поднадзорни лица, написа.

Главният секретар на КФН Деница Кирова сподели, че авторизацията на поднадзорните лица в системата е почнала от ноември тази година и към този момент над 30% от застрахователните осигурителните и капиталовите компании и брокерите са получили верифициран достъп до нея. Според Кирова процесът по включване на поднадзорните лица в системата върви с предстоящите темпове, а 2 януари 2024 година ще бъде открит публичният достъп до нея.

Новата система е интегрирана в държавната система за електронно ръководство. Тя внезапно усилва опциите за бърз, сигурен и справедлив продан на данни сред поднадзорните лица и КФН, както и сред КФН и други национални и европейски институции за финансов контрол като Българска народна банка, ЕИОПА и ЕСМА. Значително нарасналото качество на трансфер, обработка и разбор на информация ще разреши на КФН да премине към едно по-високо равнище на рисково основан контрол и отдалечен надзор. От друга страна Единната система ще способства със статистическите и регистрационни данни, което дава за по-голяма бистрота на застрахователния, осигурителния и капиталовия бизнес.

Много значим миг е, че системата улеснява достъпа до забележителният брой административни услуги, чийто снабдител е КФН.

Разбира се не всички процеси, които обслужва системата, са изцяло автоматизирани, само че аргументите за това са както актуалните законови условия, по този начин разпоредбите за киберсигурност на някои от институциите, с които КФН е задължена да обменя данни както за надзорни, по този начин и за статистически цели. Въпреки това нея са основани нужните контроли, които да минимизират опциите за неточности от субективни намеси.

Самата Единна осведомителна система е основана с безплатна финансова помощ по европейската Оперативна стратегия " Добро ръководство ". Общата сума е 6 178 023.43 лв., като от тях европейски пари са 5 251 319.92 лв., а националното съфинансиране е - 926 703.51 лв.. Сумата покрива софтуерното решение на плана и нужните за използването му лицензии. Цената на годишната поддръжка на системата, включително и лицензиите за използването на софтуерите към нея, е към 1 млн. лв. годишно.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР