Създателят на Pench’s Bar By Proshek Пенчо Пенчев, авиоинженер по

...
Създателят на Pench’s Bar By Proshek Пенчо Пенчев, авиоинженер по
Коментари Харесай

Пенчо Пенчев, авиоинженер, празнува 25 г. на своя бар, единствен у нас, вписан в Книгата на Гинес


Създателят на Pench’s Bar By Proshek Пенчо Пенчев, авиоинженер по специалност, отпразнува довечера 25 години от откриването на първия си бар във Варна, само че в уютния салон на втория си бар в София, в постройката на братя Прошек, против Българска национална телевизия. Именно във Варна са сложени не един, а цели 4 върха, вписани публично в Книгата на Гинес за максимален брой коктейли, предлагани в менюто, и те към този момент са 2014.

В момента в Pench’s Bar By Proshek в София, можете във всеки един миг да си поръчате някой от 2014-те коктейла, като барманът следва да извърши рецептата за не повече от 3 минути (за да бъдат спазени условията на Гинес). Именно в това се увериха над 70-те посетители на специфичното събитие „ 25 години. 2014 вълшебен коктейла “, което се организира в атрактивния бар. Всеки клиент си изтегли случайно номерче, отговарящо на тъкмо избран коктейл от менюто, а професионалните бармани в заведението извършиха безупречно всеки един от тях.

В Pench’s Bar By Proshek бяха демонстрирани и препоръчани на гостите желирани и опушени коктейли, обичаните тики и шест типа отлежали в дъбови бъчви коктейли, както и мостри от последните международни трендове, персонално приготвени от топ бармана Васил Колев. Многократният международен първенец потвърждава качествата си на експерт на редица Световни шампионати за бармани, където печели купите си – в Пекин, Прага, Кейп Таун, Сингапур, Варшава и други

Отскоро историята на Pench’s Bar се обвързва и с тази на чешките братя Георги и Богдан Прошек, сложили началото на актуалното пивоварство в България, взели участие в построяването на Орлов и Лъвов мост, паметника на Васил Левски, Народното събрание, остарялата Централна гара, Варненското пристанище, придворната печатница и други. Именно върху терена на именитата Прошекова фабрика, издигната през 1884 година, е построена модерната постройка, в която се обитава Pench’s Bar By Proshek. Един от наследниците на семейството, Богдан Прошек и брачната половинка му Вяра Пипева също поздравиха гостите, а всеки от тях получи и специфичен подарък – бутилка Прошекова бира, приготвена по достоверната рецепта на пивоварната.

На събитието участваха известни лица от медиите, бизнеса и арт средите. Тук бе и безнесдамата Ирена Комитова, издателка на списание Premium Lifestyle и притежател на "Криейтив Солюшънс", като уредник на събитието, както и представители на винарска маза Кастра Рубра, сътрудници на Pench’s Bar By Proshek, които оферират в питейните заведения на Пенчев от своите специфични виновност.

„ Авиацията е моята детска фантазия, само че след измененията напуснах Авиокампания „ Балкан ” и се наложи да сменя специалността ”, показа пред БГНЕС Пенчо Пенчев. Посъветван от сестра си, като гражданин на морския град Варна, през 1990 година той се насочва към барманството в курорта Златни пясъци. Три години по-късно отваря и личен бар, който през днешния ден празнува празник, колкото и да е необикновено, с четири върха на Гинес за многочислените коктейли, които предлага. А барът в София, отворен, с помощта на партньорство с наследниците на братя Прошек, стана хазаин на тържеството.

Пенчев описа, че доста негови сътрудници копирали непрестанно коктейлите му и поради това той се принудил да направи голямо меню от 1100 коктейла. Тогава от Гинес не признали върха, той като в част от тях нямало алкохолна съставна част, нещо, което претендентът не знаел тогава. По-късно съумял, само че италианци лишили върха, което за следващ път амбицирало авиоинженера и не след дълго той още веднъж излязъл на върха. В момента барът на Пенчев е единственият в света с 4 върха на Гинес за коктейли. Оказва се, че българинът има сили за конкурентна битка, изключително когато го провокират.

Единственото, което през днешния ден свързва самолетите и барманството е в това, че Пенчев всяка седмица има сред 6 и 8 полета сред Варна и София. „ Но когато застана на стълбицата на самолета ароматът на керосин възпламенява доста остарели мемоари, които са и леко мъчителни ”, признава съумелият българин.

Запознахме се и с Васил Колев, също варненец, който работи за питейните заведения на Пенчев и има три международни върха за коктейли. Според него в тази специалност си трябват предпочитание и труд, само че и въображение. Уча се непрекъснато и не спирам да чета, добави той. В момента всичко остаряло е модерно- класическите остарели коктейли, само че с нов прочит, обясни ни трендовете Колев и ни показва един такъв- Негрони, от три съставки- джин, кампари и червен вермут, опушен с настойки, билки и кори. Подшушна ни, че и обичаните коктейли на Хемингуей също са на мода- мохитото и дайкирито. От по-новите шлагер са тики коктейлите, които идват от тропиците, поднесени в екзотични чаши под формата на божества.

Като издатели на сп. Premium Lifestyle имаме удоволствието веднъж-два пъти в месеца да организираме този вид събития, които са за другари, за ценители на положителните питиета и храна, показа с нас и Ирена Комитова. Струва ми се, че да правиш такива красиви срещи основава доста топлота сред хората, уточни тя. От Pench’s Bar By Proshek се обърнаха към нас, тъй като са горди с четирите си върха Гинес. А през днешния ден научихме, че към тях е отправено искане за франчайз в Китай на подобен бар, което е самопризнание за една дребна българска компания, която е постигнала забележително качество, прието в далечната страна, акцентира Комитова.

Собственикът на питейните заведения Пенчо Пенчев, един неналожителен и радостен човек, се оказа, че има и още един талант- той е превъзходен саксофонист и изненада гостите със свои джаз осъществявания.

Малко са в действителност такива събития в София, на които интелигентността и изисканият усет са надалеч от суетата и са точна характерност за хората, поканени да почетат юбилея и да почувстват същинска приятност./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР