Съветът за електронни медии ще разгледа на днешното си заседание

...
Съветът за електронни медии ще разгледа на днешното си заседание
Коментари Харесай

СЕМ разглежда процедурата за избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии ще прегледа на днешното си съвещание отчет, импортиран от ръководителя на медийния регулатор Соня Момчилова, по отношение на това, че Административният съд София-област анулира като незаконосъобразно решението на Съвет за електронни медии за преустановяване на процедурата за избор на общоприет шеф на Българската национална телевизия.

Делото беше формирано след тъжба на един от претендентите в състезанието за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия - Ирина Величкова.

Решението на Административния съд София-област е от 30-и май. То предстои на касационно обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период от съобщаването му. Съгласно решението съдът анулира като незаконосъобразно, по тъжба на Ирина Величкова, решението на Съвет за електронни медии за преустановяване на процедурата за избор на общоприет шеф на Българската национална телевизия.

Съдът връща делото като кореспонденция на Съвет за електронни медии за ново изговаряне от етапа - гласоподаване кандидатурата на всеки един от претендентите позволени до четвърти стадий от процедурата по избора, като при гласуването всеки един от членовете на медийния регулатор гласоподава със „ за “ или „ срещу “, а постановеното решение на Съвет за електронни медии би трябвало да бъде стимулирано.

Конкурсът се организира в края на юни предходната година и в конкуренцията участваха общо осем души – с изключение на Ирина Величкова, това са Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Съветът за електронни медии приключи процедурата за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия, защото на три следващи съвещания, извършени на 29 юни 2022 година, нито един от претендентите не събра нужните три гласа. След като не беше определен нов началник на публичната телевизия, сегашният ѝ общоприет шеф Емил Кошлуков остана на поста, макар че мандатът му изтече на 10 юли предходната година.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР