Сателитни изображения на горещо оспорваната плитчина Скарбъро в Южнокитайско море

...
Сателитни изображения на горещо оспорваната плитчина Скарбъро в Южнокитайско море
Коментари Харесай

Напрежение между Пекин и Манила: Китай си загради оспорваната с Филипините плитчина Скарбъро

Сателитни изображения на горещо оспорваната плитчина Скарбъро в Южнокитайско море демонстрират нова плаваща преграда пред входа ѝ, покрай мястото, където филипинските кораби и съдовете на бреговата защита на Китай постоянно се пресрещат, предава Ройтерс.

Снимка: Reuters / Maxar Technologies

Едно от изображенията, направени от Maxar Technologies на 22 февруари, демонстрира бариерата, блокираща устието на плитчината, където китайската брегова защита предходната седмица твърди, че е изгонила филипински транспортен съд, „ нелегално нахлул “ във водите на Пекин.

Пекин съобщи, че Вашингтон няма право да се меси в казуса

Филипините, които предходната седмица разположиха транспортен съд на Бюрото за лов на риба и водни запаси (BFAR), с цел да патрулира плитчината и да транспортира гориво до филипинските риболовци в региона, обявиха, че изказванията на Китай са „ неточни “ и че дейностите на Манила там са законни.

Снимка: Maxar Technologies

Китай претендира за плитчината Скарбъро, макар че е в изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски благи. Международен арбитражен арбитражен съд в Хага съобщи през 2016 година, че претенциите на Китай нямат правно съображение. Пекин отхвърля да извършва решението.

Спорната плитчина е ситуирана на 195 км от филипинската провинция Палаван и е краткотраен дом на дребен контингент военни

Това прави плитчината една от най-оспорваните морски точки към Азия и огнище на дипломатически разногласия по отношение на суверенитета и правата за лов на риба.

Снимка: Maxar Technologies

Сателитното изображение поддържа отчет и видео, публикувани от филипинската брегова защита в неделя, показващи две надуваеми лодки на китайската брегова защита, които слагат плаващи бариери на входа на плитчината на 22 февруари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР