Съставянето на редовен кабинет сега зависи от БСП. Тя беше

...
Съставянето на редовен кабинет сега зависи от БСП. Тя беше
Коментари Харесай

Според Консититуцията: колко време БСП имат право да задържа...

Съставянето на постоянен кабинет в този момент зависи от Българска социалистическа партия. Тя беше партията, на която президентът Румен Радев избра да връчи досието с третия изследователски мандат. На процедура Конституцията не е разписала прецизен период при третия мандат и парламентарната група може да бави процедурата.

Президентът през днешния ден връчи третия мандат. Какво е ясно при него? Той се дава 7 дни след неуспеха на втората опция за сформиране на кабинет. Папката отива при трета политическа мощ, която по Конституция се избира от президента. Мандатът се връчва на ръководителя на парламентарната група, а не на кандидат-премиер. В случая това е Корнелия Нинова.
Тук са и разликите в процедурата. Сега социалистите нямат период, в който да върнат досието.
Според решение на Конституционния съд от 1992 година, в случай че третата партия излъчи претендент за министър председател, чак тогава стартира да тече период от 7 дни за лъчение на кабинет. При нов провал следват два указа от президента – за разформироване на Народното събрание и за назначение на нов длъжностен кабинет. Дори Румен Радев да остави безусловно същия длъжностен състав, той въпреки всичко би трябвало да го преназначи с декрет.

След като Българска социалистическа партия получи третия мандат, въпросът е какъв брой време той ще остане в тях. Заявката на социалистите е за бързи дейности. Конституционалистите напомнят, че няма период за връщането му, само че не би трябвало да се отсрочва без съответни резултати. „ Не е обосновано и рационално да се бави прекалено много мандатът в случай че е ясно, че политическа поддръжка няма. На този стадий отговорността е главно политическа. Ето за какво, макар че няма ограничаване да се забави мандатът, въпреки всичко би трябвало да бъде рационално и обосновано неговото задържане ”, разяснява докторът по конституционно право Симона Велева.

Ако Българска социалистическа партия намерят поддръжка, те ще би трябвало да предлагат министър председател, който ще има 7 дни да предложи състав на кабинет.

„ Парламентарната група на Българска социалистическа партия може да реши да удължи опитите като време, несъмнено, за образуване на някакъв разговор и намиране на някаква формула за парламентарното държавно управление, преди да излъчи претендент, на който президентът да връчи към този момент личен мандат по силата на едно решение, много остаряло и ненапълно, на Конституционния съд от 1992 година ”, сподели Пламен Киров, който е професор по конституционно право.

Една от версиите, които се завъртяха, е, че Българска социалистическа партия ще задържат мандата до конгреса на партията, плануван за 11 и 12 февруари. Според специалисти този сюжет е нереалистичен. Според социолога Първан Симеонов Българска социалистическа партия ще постави действителни старания и ще извърши мандата. По думите му обаче вероятността да съумеят социалистите е „ доста ниска ”.

Ако въпреки всичко има някакво закъснение, то ще е с цел да може възможните избори да бъдат напролет, споделя той. „ Всичко това зависи какъв брой Българска социалистическа партия държат мандата. Последният път го позадържаха и тъкмо това ненапълно обезпечи опцията изборите да са отвън летния сезон. Сега пък търсим опцията да са отвън зимния сезон. Изобщо, те изборите при нас станаха сезонно събитие ”, разяснява Симеонов.

Като най-възможни дати за предварителни избори при неуспех на третия мандат се показват 26 март и 2 април.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР