Съставката е изцяло синтетична и няма аналог в природатаТихият убиец

...
Съставката е изцяло синтетична и няма аналог в природатаТихият убиец
Коментари Харесай

Бонбони с опасен консервант тровят децата

Съставката е напълно синтетична и няма аналог в природата
Тихият палач Е-102 докарва меланхолия, задушаване и алергичен потрес

Цената е повече от налична

Бонбони с рисков консервант заливат родния пазар, сподели инспекция на “Труд news ”. Сладкишите могат да докарат куп алергии, мигрена, задушаване, тревога, клинична меланхолия и даже тумори на щитовидната жлеза. Причината - съдържат неразрешения в доста страни съставен елемент Тартразин, маскиран под код Е-102.

Съставката е напълно синтетична и няма аналог в природата. Тя придава яркожълт цвят на сладкарските произведения, а атрактивният тип на храните въздейства подсъзнателно на мозъка да посягаме към тях. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и даже сладолед. В композиция с Е142 храните добиват яркозелен колорит.

Тартразин е свързван още с опасности от нарушавания на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и губене на равновесие.

Репортерска инспекция на “Труд news ” сочи, че сладкото прелъщение “Маршмелоус ”, което е обичано на малчуганите и най-възрастните поради меката си и въздушна текстура, е импорт от Бразилия. Цената е повече от налична, спрямо други марки, които оферират бонбони от същия тип.

“Факт е, че Тартразинът е изписан откъм гърба, само че какъв брой майки и татковци се зачитат в етикета? За мен проблем е освен, че храните са бъкани с консерванти, оцветители и подобрители, а това, че не се приказва обществено за рисковете от непрекъснатото им разбъркване. Това е бомба със закъснител ”, съобщи пред “Труд news ” обезпокоена Марина Коларова, която е закупила въпросния пакет за двете си деца. А откакто видяла наличието - той приключил с полет в кофата за боклук.

Тартразин се получава от въглищен катран, който не е нищо повече от боклуци от разнообразни промишлености. Основният материал, нужен за приемане на добавката, са въглищата и въглищният катран.

“Коктейлът от Е-та крие неподозирани рискове. Ако желаете да бъдете здрави би трябвало да ядете повече непакетирана храна ”, показва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Установено
Тартразинът покачва риска от тумори


На гърба на опаковката е упоменато, че сладките съдържат въпросния Тартразин, който към момента е неразрешен за вложение в хранителната промишленост в някои страни от Европа. Той е позволен за приложимост в България и това е регламентирано в Наредба 8 за условията към потребление на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се употребява Тартразин в сладкарството, само че единствено в случай че е категорично споменат в наличието.

Тартразинът може да аргументи разнообразни алергични реакции, изключително при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразинът покачва риска от появяването на туморни формирания на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР