Съществуват ли законодателни пречки за възстановяване на лифтовете на Витоша

...
Съществуват ли законодателни пречки за възстановяване на лифтовете на Витоша
Коментари Харесай

Ще се обновят ли лифтовете на Витоша? Отговорните за това спорят за законовите спънки

Съществуват ли законодателни спънки за възобновяване на лифтовете на Витоша или не? Според Марта Георгиева, общински консултант от „ Демократична България “, този спор е позволен с твърдо мнение на кмета и основния проектант на София, че такива спънки няма. От своя страна, Ян Калчев, изпълнителен шеф на „ Витоша ски “АД, уточни два члена от Закона за горите, които по неговите думи попречват модернизацията на оборудванията.

„ Имаше подобен спор: дали има потребност от законодателни промени, с цел да бъдат възобновени оборудванията на Витоша от техния притежател „ Витоша ски “ АД. И преди няколко години, след голям напън – и от гражданското общество, и от природозащитната общественост, и от нас като политическа групировка, този спор беше финално позволен. Имаше среща през 2022 година сред кмета Фандъкова и основния проектант на София – с твърдо мнение, че няма законодателни промени, които да пречат. И че лифтовите уреди би трябвало да бъдат възобновени “, напомни Марта Георгиева.

 

Кметът Фандъкова пое ангажимент, издаде заповед за реорганизация на Княжеския и Драгалевския въжен превоз. И за жалост в този момент се повтарят опорките на този безсъвестен приватизатор на тези уреди, който от години отхвърля да ги ремонтира, възвърне и модернизира.
Марта Георгиева, общински консултант

„ Аз мога да отговоря съответно с проблемите, които са подбудени от Закона за горите и от Плана за ръководство на Витоша. Два члена в Закона за горите (чл. 73 и член 74) са в основата на този спор на ползи “, отговори Ян Калчев, изпълнителен шеф на „ Витоша ски “ АД.

 
Член 73 постановява, че новите стъпки на лифтовете и влековете могат да бъдат изключени от горския фонд. Но по отношение на член 74, изключването на земи от горския фонд, когато имат статут на обществена държавна благосъстоятелност, може да бъде единствено за обекти, които са държавна благосъстоятелност.
Ян Калчев, изпълнителен шеф на „ Витоша ски “ АД

Изобщо, в Закона за горите и в Плана за ръководство на Витоша, от една страна се подтиква построяването на нови уреди, въпреки това се не разрешава, счита Калчев.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР