САЩ все още са водещата в световен мащаб сила в

...
САЩ все още са водещата в световен мащаб сила в
Коментари Харесай

САЩ все още са водещата сила, но не ясно дали продължават да са глобален лидер

САЩ към момента са водещата в международен мащаб мощ в редица основни области, в това число тези на финансите и технологиите, само че не е ясно дали най-голямата стопанска система в света продължава да е страната, която страни страни гледат за образец. Това обявиха специалисти по време виртуалното събитие Singapore Summit.

По време на третия ден от конференцията те дискутираха дали „ Свят без водачи “ ще бъде новата новото обикновено положение на международната геополитика.

Дискусията идва на фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати, които към момента са считани за водещата суперсила, и Китай – азиатският колос, който насочва предизвикателство към американското владичество в голям брой сфери. Освен това, Вашингтон сякаш се отдръпва от лидерската си роля в редица интернационалните организации, които оглавява от години.

Президентът и създател на Eurasia Group Иън Бремър съобщи, че светът без водачи няма да навреди на Съединени американски щати толкоз, колкото на останалите страни.

„ Американците няма да имат огромен интерес да запълнят създалия се вакуум в кратковременен проект, тъй че аз считам, че в обозримото бъдеще светът ще бъде разграничен и без водачи “, споделя той.

От друга страна, Нийл Фъргюсън от Станфордският иниверситет счита, че американското водачество е било „ доста впечатляващо “ през тази година, визирайки ограниченията, подхванати от Федералния запас в битката с икономическите последици от пандемията, както и демонстрацията на софтуерни водачество в акцията против Huawei.

Той също по този начин счита, че в случай че Съединени американски щати не извършват ролята на световен водач, някой различен ще го направи, защото света се нуждае от подобен.

„ Светът има изконна потребност от водачество. Ако Съединени американски щати към този момент не могат да удовлетворяват тази потребност, някой различен ще го направи. Може би това ще бъде Китай, а може би Европейският съюз, които наподобява има мощно водачество в лицето на Берлин и Париж “, разяснява Фъргюсън.

Избиране на страна: Съединени американски щати или Китай?

Дебатът се концентрира и върху възхода на Китай като световна мощ и опита на азиатската страна да запълни лидерската  празнина, оставена от Съединени американски щати.

Експертите споделят мнението, че Китай към момента е надалеч от това да играе лидерска роля на интернационалната сцена.

От Пекин също отхвърлят да имат интерес от изместването на Съединени американски щати от тази позиция или пък да постановат идеологическите си визии в други страни по света, разяснява Ян Ситонг от университета Синхуа в китайската столица.

Въпреки това съперничеството сред Съединени американски щати и Китай може да принуди страни да изберат страна в спора. Той отбелязва, че от ден на ден страни застават зад Китай по икономическите въпроси и зад Съединени американски щати, когато става въпрос за национална сигурност, давайки за образец  посочи Сингапур, Япония, Германия и Франция.

Найри Уудс от Оксфордският университет също е на мнението, че страните ще би трябвало слекетивно да сортират областите, в които да си сътрудничат със Съединени американски щати или Китай.

Освен това, съревнованието сред двете най-големи стопански системи ще даде опция на по-малките страни да изискат промени във водещите интернационалните органи като МВФ и Световната банка.

 „ Виждаме промени в интернационалните институции, като през днешния ден те отделят повече време, с цел да изслушват членовете си “, споделя тя.

„ С други думите, за останалите страни по света съперничеството сред Съединени американски щати и Китай не вещае крах. Това им дава опция да оказват напън върху тези суперсили и да упорстват за промени в самите институции “, прибавя Уудс.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР