САЩ пратиха кораб на ВМС през Тайванския проток в петък,

...
САЩ пратиха кораб на ВМС през Тайванския проток в петък,
Коментари Харесай

7-ми флот на САЩ прати краб в Тайванския проток, за да покаже ангажираност

Съединени американски щати пратиха транспортен съд на Военноморски сили през Тайванския пролив в петък, като още веднъж и все по-често се основава напрежение в връзките на Вашингтон и Пекин, оповестява " Ройтерс ".

Действието рискува по-нататъшно повишение на двустранното напрежение , провокирано и от комерсиалната война, само че евентуално ще бъде обсъждано от Тайван като знак за поддръжка от администрацията на Доналд Тръмп .

Този месец Китай денонсира продажбите на оръжия от Съединени американски щати към Тайван и през юли съобщи, че е подготвен за война, в случай че Тайван пристъпи към независимос т.

Командир Реан Момсен, представител на 7-ми флот на Военноморски сили на Съединени американски щати , съобщи, че корабът минава през протока (воден път с широчина 180 км, отделящ Тайван от Китай), за да " показва уговорката на Съединени американски щати към свободен и открит Индо-Тихоокеански район ".
 Съединени американски щати продава десетки F-16 за $8 милиарда на Тайван
Съединени американски щати продава десетки F-16 за $8 милиарда на Тайван

Това ускорява напрежението с Китай, след продажбата на 108 танка " Абрамс " и ракети

Момсен изяснява, че става въпрос за транспортен транспортен съд амфибия .

Министерството на защитата на Тайван разяснява, че военните на острова имат цялостна информация за обстановката в пролива и го наблюдават от близко. В известието не се загатва директно кораба на Съединени американски щати.

Съединените щати този месец утвърдиха продажба на изтребители F-16 на Тайван на стойност 8 милиарда $, които неотдавна разкриха най-голямото си нарастване на разноските за защита за повече от десетилетие .

Преминаването на кораба на Съединени американски щати е и на фона на демонстрации в Хонконг против така наречен ерозия на свободите в някогашната английска колония, която се върна към китайско ръководство през 1997 година Пекин реагира остро на митингите и упрекна непознати страни, в това число Съединени американски щати, че подбуждат безредици .
 Китай заплашва със наказания американски компании, забъркани с F-16 за Тайван
Китай заплашва със наказания американски компании, забъркани с F-16 за Тайван

Настоява Съединени американски щати да спре военните взаимоотношения или " да понесе всички последици "

Австралия и Виетнам показаха сериозна угриженост от напрежението в оспорваното Южнокитайско море, където Ханой изяснява, че китайски транспортен съд за търсене на газ нарушава териториални води и нарушава проучвателни действия на Виетнам, оповестява АП.

Австралийският министър председател Скот Морисън се срещна в Ханой със своя сътрудник Нгуен Сюан Пхук и двамата водачи приканиха за съблюдаване на интернационалното право и свободата на навигацията .

По-рано Съединени американски щати обявиха, че са мощно загрижени, че Китай продължава да се намесва в дългогодишните нефтени и газови действия във Виетнам в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Виетнам. Китай е разположил проучвателен транспортен съд с въоръжен конвой, игнорирайки апелите на Ханой да напусне региона .

" Всички ние би трябвало да съблюдаваме правилата, свързани със свободата на навигация, свободата на прехвръкване , гарантиране, че нациите могат да преследват и развиват опциите, които съществуват в границите на ИИЗ и в морските им граници... подкрепено и поддържано от районната архитектура и върховенството на закона , които поддържат свободното осъществяване на действия ", разяснява Морисън пред публицисти.

Пхук изяснява, че страните са обединени в позицията си за Южнокитайско море , където Китай тормози по-малките съседи, като е построил седем острова в противоречивите води и ги е снабдил с военни писти.

В петък в Пекин представителят на китайското външно министерство Ген Шуан не се обръща директно с обвинявания към Съединени американски щати , само че Китай се опълчва на това, което дефинира като акция на Съединени американски щати, ориентирана към разделяне .
 Китай дефинира обстановката в Хонконг като Западна цветна гражданска война
Китай дефинира обстановката в Хонконг като Западна цветна гражданска война

Пекин ускорява връзки с Москва и няма да не помни помощта й при образуването на КНР

" Това забиване на чеп сред Китай и други страни и е злонамерено . Целта е да се сътвори безпорядък в обстановката в Южнокитайско море и да се навреди на районния мир и непоклатимост. Китай изрично се опълчва на това ", изяснява Ген Шуан.

Морисън и Пхук не назоваха съответно Китай. " Не съм тук, с цел да насочвам обвинявания или да върша нещо сходно . Ние не вземаме страни ", добавя Морисън. И той, и Пхук приканват всички страни да се въздържат от закани или потребление на мощ при споразумяване на разногласия в сходство с интернационалното право.

Морисън не желае нито да се съгласява, нито да не се съгласява със Съединени американски щати , наблягайки, че позицията на Австралия е поредна .

" Ние деликатно калибрираме това, което приказваме, само че най-важното е, че то е почтително ", разяснява австралийският министър председател.
 US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай
US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

Китай разгласи, че ще организира военни учения наоколо до противоречивите Параселски острови в Южнокитайско море през днешния ден и утре
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР