САЩ получиха разрешение да наложат морското законодателство около Палау, докато Вашингтон се съревновава с Китай за тихоокеанско влияние

...
БАНКОК (АП) — Съединените щати подписаха ново споразумение с Палау,
Коментари Харесай

БАНКОК (АП) — Съединените щати подписаха ново споразумение с Палау, което дава на американските кораби разрешение да налагат едностранно морските разпоредби в изключителната икономическа зона на малката тихоокеанска островна държава, бреговата охрана на САЩ каза във вторник.

Споразумението идва, когато и САЩ, и Китай се стремят да разширят влиянието си в Тихия океан, и следва призивите на президента на Палау за Помощта на Вашингтон за възпиране на „нежеланите дейности“ на Пекин в крайбрежните му води.

В споразумението, сключено преди седмица, корабите на бреговата охрана на САЩ могат да налагат разпоредби в изключителната икономическа зона на Палау от името на нацията без палауанец присъстващ офицер, бреговата охрана каза в изявление.

„Това споразумение помага на Палау да наблюдава нашата изключителна икономическа зона, да защитава срещу незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов и да възпира непоканени кораби от извършване на съмнителни маневри в нашите води ”, президентът на Палау, Сурангел С. Уипс младши, беше цитиран да казва в съобщението.

„Тези видове партньорства ни помагат да работим към нашата обща цел за мир и просперитет в региона.“

В изявлението не се споменава Китай, но през юни Уипс каза на репортери в Токио, че три китайски лодки са навлезли „неканени“ във водите на страната му, откакто той встъпи в длъжност през 2021 г., и подчерта по това време необходимостта от по-нататъшна подкрепа на САЩ за засилване на възпирането срещу решителните действия на Китай в региона.

„Съединените щати са отговорни за нашата сигурност и ние също така ще ги информираме, че имаме нужда от тях да се ангажират и да ни помогнат в възпирането всякакви нежелани дейности“, каза Уипс.

Напрежението нараства в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като Китай настоява за своите широко разпространени морски претенции, а САЩ и техните съюзници отблъскват.

Около по същото време, когато споразумението с Палау беше подписано миналата седмица, две филипински лодки, със самолет за наблюдение на ВМС на САЩ над тях, нарушиха блокадата на китайската брегова охрана в оспорваното Южнокитайско море, за да доставят доставки на филипинските сили, охраняващи спорна плитчина.

Това беше последното избухване от дългогодишни териториални спорове в оживеното море, които включват Китай, Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней.

През юни Уипс обвини Китай в провеждане на геодезични дейности във водите на Палау и предположи, че страната му може да бъде наказана от Пекин заради позицията си спрямо Тайван.

Палау е една от малкото държави, които признават Тайван и поддържат дипломатически отношения с острова, който се раздели от континентален Китай по време на гражданска война през 1949 г. и създаде съперничещо правителство на победилите комунисти в Пекин.

На други места в Тихия океан правителството на Соломоновите острови беше убедено да промени дипломатическото си признаване на Тайван на Китай през 2019 г. Оттогава Соломоновите подписаха таен пакт за сигурност с Китай, който породи опасения, че може да даде на Пекин военна опора в южната част на Тихия океан.

САЩ контрираха с дипломатически ходове на своите собствени, включително откриване на посолство на Соломоновите острови.

Споразумението с Палау е подобно на това, сключено с Федералните щати на Микронезия в края на 2022 г., след което бреговата охрана на САЩ извърши качване на борда за Тихоокеанска нация.

САЩ също подписаха двустранно споразумение за отбрана през май с Папуа Нова Гвинея, което ще позволи на бреговата охрана на САЩ да извършва бордажи заедно с местните си партньори в изключителната икономическа зона на Папуа Нова Гвинея за първи път по-късно тази година.

Бреговата охрана на САЩ каза, че споразуменията показват „продължаващите инвестиции на Съединените щати в защита на споделените ресурси и интерес към морската безопасност и сигурност.“

„Това единство усилията с тихоокеанските островни държави, включително сътрудничеството с Палау, засилва нашата колективна способност да защитаваме ресурсите и да поддържаме свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион за всички нации, които спазват върховенството на закона“, каза бреговата охрана.

Преглед. коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР