САЩ и Виетнам се ангажираха да подобрят отношенията си. Това

...
САЩ и Виетнам се ангажираха да подобрят отношенията си. Това
Коментари Харесай

Блинкън е на визита в Ханой. САЩ разширяват влиянието си във Виетнам

САЩ и Виетнам се ангажираха да подобрят връзките си. Това стана по време на днешно посещаване на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Ханой, което е част от напъните на администрацията на Байдън да се опълчи на възходящата агресивност на Китай в Индийско-тихоокеанския район, заяви Асошиейтед прес.

Блинкън и виетнамският министър-председател Фам Мин Чин дадоха обещание да повдигнат двустранните връзки на ново ниво. Срещата им се състоя единствено две седмици след 50-годишнината от изтеглянето на американските бойни сили от Южен Виетнам, което означи края на директното военно присъединяване на Америка във Виетнамската война, предава Българска телеграфна агенция.

Блинкън е във виетнамската столица и с цел да сложи началото на огромен нов комплекс на американското посолство за 1,2 милиарда $ – план, с който американското държавно управление желае да показва уговорката си за по-нататъшно възстановяване на връзките, близо 30 години след възобновяване на дипломатическите връзки през 1995 година

Въпреки загрижеността за положението на човешките права във Виетнам, Вашингтон преглежда Ханой като основен детайл от тактиката си в района и се стреми да употребява обичайното съревнование на Виетнам с доста по-големия му комшия Китай, с цел да разшири въздействието на Съединени американски щати.

„ Сега се надяваме да успеем да изведем връзките на още по-високо ниво “, съобщи Блинкън. „ Това са всеобхватни и ефикасни връзки и отсега нататък ще продължим да ги задълбочаваме. “

„ Оценяваме високо ролята и отговорността на Съединени американски щати “ към района, съобщи Фам Мин Чи, и означи, че и комунистическото държавно управление на Виетнам желае да продължи да издига двустранните връзки на ново ниво.

Както редица по-малки съседи на Китай, Виетнам има морски и териториални разногласия с китайците в Южнокитайско море. В отговор Съединени американски щати предложиха дипломатическа поддръжка и ускориха военното си съдействие с Филипините и остров Тайван, който Китай счита за своя отцепническа провинция.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР