САЩ харчат твърде много за своята армия. По този показател

...
САЩ харчат твърде много за своята армия. По този показател
Коментари Харесай

TNI: САЩ нямат достатъчно военна мощ, за да се противопоставят на Русия и Китай едновременно

САЩ харчат прекалено много за своята войска. По този индикатор те са без конкуренция на международната сцена, написа. В същото време нищо не заплашва териториалната целокупност на Америка. Следователно намаляването на разноските наподобява най-подходящият вид.

Стана ли американската войска прекомерно обременяваща? Пакетът за задгранична помощ от 95 милиона $, утвърден от Конгреса, въпреки и механически да не е военни разноски в най-строгия смисъл на думата, сложи под надзор военния бюджет на Съединени американски щати и накара мнозина да се чудят: Колко е прекалено много?

Казано напряко, да, Съединените щати харчат прекалено много за своята войска. И ето за какво.

Нека просто разгледаме числата: Съединени американски щати харчат съвсем 900 милиарда $ годишно за защита.

Междувременно Китай, най-голямата опасност за Америка, съвсем еднакъв съперник и втората най-добре финансирана войска в света, харчи по-малко от 300 милиарда $ годишно за защита.

А Русия, която от дълго време е представяна като най-голямата опасност за Америка, харчи по-малко от 90 милиарда $ годишно за защита - единствено една десета от бюджета на Съединени американски щати. Така никоя от над 200-те страни на Земята не може даже да се приближи до Съединени американски щати по разноски за защита.

Разбира се, Съединените щати имат по-големи и по-широки стратегически цели от множеството страни и са прекарали едно потомство на международната сцена като единствен хегемон, само че да превъзхождат три пъти своя непосредствен противник изисква в действителност забележителна инвестиция.

Но това не е задоволително

Съединените щати харчат съвсем един трилион $ годишно за своята войска, само че военното владичество на международната сцена остава неуловимо. Да, Съединени американски щати имат най-боеспособните въоръжени сили в света. Да, Вашингтон е в положение да разположи войски на няколко терена по едно и също време. Но могат ли Съединени американски щати да сдържат Китай в Индо-Тихия океан единствено с груба мощ, в случай че е належащо? И ще съумеят ли да устоят по едно и също време на Китай и Русия?

За да наложат в действителност възгледите си на целия свят, Съединени американски щати към момента нямат задоволително огнева мощност. Това ще изисква в допълнение военно финансиране - а това непосредствено значи, че настоящето равнище на разноски е незадоволително. Но защото харченето на още повече е безконтролно, а настоящето равнище на разноски към момента е неустойчиво, най-подходящият вид към момента наподобява намаляването на разноските.

Основната задача на всяка войска е да подсигурява сигурността на личните си жители. А американските военни ще изискват доста малко старания, с цел да изпълнят тази задача. Защо? Защото Съединените щати са късметлии: те имат най-благоприятната география в международната история. Америка е обширна и богата на запаси. Западната и източната граница на Съединените щати са предпазени от вероятни противници с океански буфери с дължина няколко хиляди благи.
На северната и южната граница има слаби и другарски настроени страни. Всъщност цялото полукълбо е показано от страни, които са слаби и релативно другарски настроени. И, несъмнено, Съединените щати са международен водач по брой огнестрелни оръжия на глава от популацията, с голяма разлика от всички останали. Така че Съединени американски щати като цяло са в сигурност. Териториалната целокупност на Америка е съвсем незастрашена - без значение от настоящите равнища на военни разноски.
Ако Съединените щати в действителност желаеха да укрепят вътрешната си сигурност, средствата щяха да отидат за подсилване на вътрешните буфери: Бреговата защита, Администрацията за транспортна сигурност и митническата и гранична отбрана, а не самолетоносачи, морски експедиционни сили и стелт бомбардировачи.

Ограничени запаси

Но даже американските запаси не са неограничени. Всеки $, изразходван за армията, се губи в други области. И от ден на ден Съединените щати би трябвало да приоритизират най-належащите си потребности. Например опазване на здравето, обучение или битка с ширещата се наркомания. Или още по-добре, битката с бездомните. А има още и инфраструктура. Развитие на чиста сила. полупроводници. Да, какво ли още не. Не можем да изброим всичко.

Нека да разгледаме военния бюджет на Съединени американски щати от 850 милиарда $ в вероятност.

Например, пребивавам в огромен метрополис. Нашият годишен бюджет е 7 милиарда $. Това не е задоволително, с цел да реши най-належащите проблеми на нашия град: имаме бездомни и нарушители, пътищата ни са безредни, а нашите пожарникари и полиция нямат задоволително средства. Списъкът продължава. Само един от 850-те милиарда $, изхарчени за военните, фрапантно ще усъвършенства положението на нашия град, а с него и ситуацията на стотици хиляди американски жители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР